По предварителни данни украинският опозиционен лидер Виктор Янукович има незначителна преднина на втория тур от президентските избори, предават информационните агенции.

След обработването на 95.04% от протоколите на втория тур на изборите за президент на Украйна преднината на лидера на Партията на регионите Виктор Янукович пред премиера Юлия Тимошенко се стопи до 2.09%, съобщиха от централната избирателна комисия на страната, предаде РИА Новости.

Според данните, за Янукович са гласували 48,23% от украинските избиратели, а за Тимошенко 46,14%.

Веднага след това лидерът на проруската Партия на регионите обяви победата си. Янукович дори призова всички сили в страната да се обединят за справяне с последиците от кризата.

От своя страна Тимошенко обяви, че ще говори след окончателните резултати. Премиер - министърът ще коментира втория тур на изборите на пресконференция, която ще започне в 13.00ч.

Според екзит-полове той е набрал 48,7% от гласовете, а неговият съперник за поста, премиерът Юлия Тимошенко - 45,5%, предава Ройтерс.

Според други данни Янукович получава 49,8% срещу 45,2% за Тимошенко, а съгласно проучвания на компанията Research & Branding Group съотношението между двамата е съответно 50,26% срещу 44,2%.

Юлия Тимошенко трябва да подаде оставка като премиер, коментира Виктор Янукович първите резултати, че води.

От своя страна приближени до Юлия Тимошенко твърдят, че тя води с малка преднина пред опонента си.

Ако победата на Янукович бъде официално потвърдена, тя ще отбележи триумфалното завръщане на 59-годишния бивш механик в голямата политика на Украйна след провала му на драматичните президентски избори през 2004 г., коментира Ройтерс. Евентуалната загуба на Тимошенко, съчетана с оттеглянето на досегашния държавен глава Виктор Юшченко, пък ще се превърне в поредното свидетелство за краха на "Оранжевата революция", която изведе и двамата на власт преди пет години.

Според анализатори обаче досегашният премиер няма да се примири лесно с неизгоден за себе си изход от балотажа и ще положи всичик усилия да го оспори - както чрез улични протести, така и по съдебен път. Подобни усложнения пък неминуемо ще се отразят негативно върху политическата стабилност на Украйна и опитите й да поднови замразената от МВФ спасителна програма за икономиката си.

Щабът на Тимошенко отказва да признае поражението, защото "разликата е в рамките на статистическата грешка". Шефът на щаба Олександър Турчинов заяви, че най-вероятно ще бъдат обжалвани изборните резултати заради многобройни съобщения на нарушения и злоупотреби.

По информация на ЦИК избирателната активност днес е надхвърлила 50 на сто. В Киевска и в Днепропетровска области до урните са отишли над 67% от имащите право на глас. По предварителни данни в столицата са гласували за премиера, докато в промишления регион са подкрепили проруския кандидат.

Близо 6% от участващите обаче са избрали опцията да гласуват против двамата кандидати, предава "Газета.ру".

Международните наблюдатели, които наброяват над 3700 души, засега не съобщават за сериозни нарушения по време на изборите, предава РИА "Новости". Членове на мисията на CIS-EMO обаче по-рано днес обвиниха Тимошенко, че провежда незаконна агитация в родния си град Днепропетровск, където замина да гласува.

Хакери дори удариха сайта на Тимошенко за половин час.