Сръбският историк Джордже Боянич обяви Рилския манастир за "пазител на сръбската история и духовност" и "символ на сръбското православие и култура". 

Това се казва в публикация на сайта "Сръбска история".

"Рилският манастир има огромни връзки със сръбската история и е важен за нас, сърбите, като стар сръбски просветен център, в него е имало много сръбски книги и ръкописи. Особено важна историческа фигура е Мара Бранкович, дъщерята на сръбския деспот Джурадж и византийската принцеса Ирина. Тя е била омъжена за султан Мурат II. Нашият сръбски рицар, воин и господар Хрельо Охмучевич остави голяма следа, той беше съвременник на крал Стефан Дечански и император Душан.", пише там. 

Твърди се, че има стенописи в манастира на сръбски владетели и надписи старосръбски език, но нарочно са били боядисани и скрити.

Смятам, че подобни интервенции върху стенописите са недопустими и че това е фалшификация на историята. Да не забравяме, че този манастир е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Българите обявяват, че Хрельо е български велможа, а това е фалшификация на историята.", твърди той. 

"След битката при Велбъжд през 1330 г., водена от сръбския генерал Стефан Дечански, Рилският манастир става част от сръбската държава", пише Боянич на своя уебсайт.

 В подножието на Рила планина в България, на надморска височина от 1147 метра, се намира Рилският манастир, посветен на Свети Иван (Йоан) Рилски. От София до манастира има около 117 километра, като се стига за около час и половина по хубав път.