Дипломатът и бивш шеф на отдел „Балкански страни" в МВнР, Любомир Шопов, пред news.bg

Какво се разигра на Осмата национална конференция на ДПС - „опит за покушение" или „инсценировка на нападение"?
Случи се нещо много неприятно, което следва да бъде коментирано едва след заключенията на следствието и прокуратурата. А ако се окаже, че нападателят е искал да изрази протест срещу политиката на Доган и ДПС?! Защото подобно демонстративно покушение, което остро осъждам като престъпен акт, явно не би довело до тежки физически последици.

Като дипломат как оценявате призива, отправен от Местан не само към европейските лидери, но и към лидерите на САЩ и световните лидери, не само да се разграничат, а да вземат решения за гарантиране на правата на етноразличието?
Прави ми впечатление реакцията на ръководството на ДПС, изводите, които бяха лансирани, обръщенията, които бяха изпратени към европейските и световни лидери. Тази реакция е или истерична, или предварително премислена.
Ако ДПС се вгледат в себе си отстрани, би трябвало да си дадат сметка, че не са в центъра на световната политика, нито главната сила, на която някой е възложил защита на правата на религиозните и етнически общности в България. Тези права са гарантирани от Конституцията на Република България и никой - в т.ч. Доган или Местан - няма право да си присвоява специални правомощия, още повече, че няма посегателства върху каквито и да било права на българските граждани! Някак си ставаме смешни пред света. Може би трябваше да поискат и свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Каква очаквате да е реакцията на Турция на станалото?
В отговор ще цитирам думите на моя колега по професия и ранг - посланикът на Турция в България Н.Пр. Исмаил Арамаз, казани в интервю в края на миналата година: "Моето лично мнение и впечатление е, че турците в България също вярват в европейския проект. Те подкрепят все по-пълната интеграция на България в Европейския съюз, що се отнася до развитието на демокрацията, подобряване на управлението и зачитане на човешките права.
Но честно казано съм разочарован, че досега ДПС не стана по-ориентирана към Европейския съюз партия. Знам, че ДПС ще има партийна конференция през януари. Надявам се, че настоящите лидери на партията ще решат да подмладят партията и да я направят по-демократична и по-прозрачна. И мисля, че такава трансформация е много необходима, защото голямата цел би трябвало да е по-пълната интеграция на турците в България в българското общество".

Какъв ще бъде ефектът от случилото се във вътрешнополитически план, имайки предвид думите на Местан, че от днес (вчера, б.р.) България няма да е вече същата?
Може би сега е времето да си припомним хубавата българска поговорка: "Всяко чудо за три дни", без да забравяме, че в момента ДПС изполва свой вътрешнопартиен проблем, за да сплаши българската общественост и да завоюва нови позиции и територии.
Досега силата на Ахмед Доган беше в слабостта и слагачеството на повечето политически партии в България. Днешните дни са водоразделен тест за това ще продължи ли да върви България по "догановски" или Доган ще тръгне по български.

Доган нанесе тежка обида на българското общество като отхвърли освободителния характер на Балканската война и я сравни с етническо прочистване, но мълчи за разорението на тракийските българи през 1913 г. Как бихте коментирали случая?
Международно признатото определение за геноцид е - действия, извършвани с цел да се унищожи напълно или частично определена национална, етническа, расова или религиозна група по следните начини: убийство на членовете на тази група; причиняване на тежки вреди за тяхното здраве; мерки, предвиждащи предотвратяване на раждането на деца в тази група; принудително отнемане на деца и преднамерено създаване на жизнени условия, водещи до пълно или частично унищожаване на тази група.
Може ли да каже пожизненият вече председател на ДПС, когато части на редовната турска армия избиват 60 000 мъже, жени и деца и за два месеца прогонват голи и боси 300 000 българи от Тракия, като заграбват техните земи, това етническо прочистване ли е, това геноцид ли е?!

Какви са последиците от политиката на ДПС?
ДПС провежда политика на капсулиране на "българските турци", за да печели избори, но е като воденичен камък за тяхното интегриране в българското и европейското общество.
Тази политика е фатална за България! Още по-фатални са опитите да се противопоставят религиозните и етнически групи и общности, които сега живеят добре, да се трансформират в малцинства, коетоде факто може да доведе до унищожаването на държавността и териториалната цялост на страната.

Какво е бъдещето на движението според Вас?
Личното ми мнение е, че в този си вид ДПС изчерпва своите възможности и неговото ръководство трескаво търси вътрешен и международен имунитет и глътка кислород с оглед предстоящите парламентарни избори.