Регистрирани са 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета. Това обяви на брифинг Александър Андреев - член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

За 11 от партиите вече са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели в подкрепа на съответната партия, разясни Андреев. 

Отказана е регистрацията на една коалиция - "За теб България". Решението за отказаната регистрация подлежи на обжалване, уточни говорителят на ЦИК. 

Причинините са несъответствия в подписката с образецът, който е приет от ЦИК. Дадени са били указания за оправянето на този недостатък, но корекция така и не е имало.

Срокът за подаване на документи за регистрация на инициативните комитети продължава до 15 април. До тогава се очаква комитетите да представят кандидатурите на своите назависими кандидати.

До 13 април трябва да се проверят списъците на ЦИК, за да се установи колко са валидните подписи, събрани от партиите и коалициите.

ЦИК е приела проект за медийни пакети, които партиите могат да използват в размер на 40 хил. лева.

За инициативните комитети тези пакети са в размер на 5 000 лева.

Приети са още решения за условията и реда на предизборната кампания, както и правилата за отразяване на изборите от страна на обществените медии.

В ЦИК са постъпили 12 жалби. Андреев обяви, че са отменени 4 решения за разрешаване на Регионална избирателна комисия (РИК).

По отношение на гласуването извън страната Андреев обясни, че 107 са местата, в които има дипломатически консулски представителства.

"Към момента са подадени успешно 452 заявления и 52 неуспешни, отбеляза Андреев. 

На въпрос дали ще има някакво объркване по отношение "Коалиция за България" и "БСП за България" Андреев каза: "Смятам, че българският избирател участва достатъчно информирано в изборите и не смятам, че ще има объркване".

За машинното гласуване Александър Андреев поясни, че вече е публикувана обществената поръчка за наемането на 3000 специализирани устройства с инсталиран софтуер за електронно гласуване. На страницата на ЦИК в профил "За купувача" е качена и самата обществената поръчка.

Срокът за подаване на офертите е 16 април, а за доставка на машините е до 10 май. Софтуерът трябва да бъде инсталиран до 15 май, като до секциите те трябва да бъдат доставени до 25 май.

Припомняме, след като от АБВ се обединиха с още 6 партии, те се регистрираха в ЦИК със старото име на коалицията, която преди бе водена от БСП - "Коалиция за България".

От БСП обвиниха АБВ в кражба на търговската марка.