50 сигнала, свързани с нарушения на изборния процес, са получени на тел. 112 до 10.00 часа, съобщават от пресцентъра на МВР. Сигналите са предоставени на съответните областни дирекции за извършване на проверки.

3 сигнала са получени на откритата линия в Ситуационния център на вътрешното министерство. Те обаче не са съотносими с дейността му.

От ведомството отчитат, че изборният ден до момента протича спокойно.

Общо 24 удостоверения при изгубен, откраднат, увреден или унищожен документ за самоличност са издали звената на дирекция „Български документи за самоличност" до 10.00 часа.

В изборния процес са ангажирани 8956 служители на реда.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, цитиран от Дарик, че най-честите сигнали в комисията за днешните избори са свързани с нарушаване на тайната на вота заради късите бюлетини.

Причината е, че на балотажа бюлетините са много по-къси и когато се сгъват и пускат в урните, могат да се отворят и така да се разбере за кого са дали гласа си избирателите.

Томов коментира, че това не е повод за недействителност на вота.

От прокуратурата съобщиха, че на територията на цялата страна по време на провеждането на двата тура за местни избори 2015 г. са образувани 146 досъдебни производства. Данните са обработени към 11 часа днес. За първия тур на изборите досъдебните производства бяха 101.

Осем лица са осъдени за престъпления срещу политическите права на гражданите.

Образуваните преписки са 1845, а постановените откази  - 1483, посочват още от държавното обвинение.