Бюлетината, с която ще гласуваме на 4 април, е с размер 60 см, а броят на кръгчетата зависи от броя на кандидатите. ЦИК ще излезе със специално решение за препоръчителния начин за сгъване на бюлетината. Вероятно сгъването ще бъде както обикновено - трябва да се сгъне, така че да не може да се виждат номерата и двата печата на бюлетината.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) показаха машината и бюлетината за гласуване на предстоящия парламентарен вот на 4 април.

При гласуването с машината от нея излиза разписка. На самата разписка долу има код, който се използва за хартиената разписка, сгъва се и се пуска в кутията. Картата, с която сме гласували, след това се връща на представителите на Секционната избирателна комисия, а в замяна получаваме документите си за самоличност. Секциите с машинно гласуване са 9 390.

Цветозар Томов не вярва, че карантинираните ще могат да гласуват

Цветозар Томов не вярва, че карантинираните ще могат да гласуват

Той не се нае да прогнозира и каква ще бъде избирателната активност

На 16 март от ЦИК са взели допълнително решение, с което са определени условията и реда за образуване на избирателни секции в болниците. Освен, че в болниците ще има два вида секции, в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от коронавирус както от различни етажи, така и от различни корпуси.

В 69 държави гласуват сънародниците ни на 4 април

В 69 държави гласуват сънародниците ни на 4 април

В Германия се очаква да има 69 секции, от които 7 са под условие

В 69 държави ще има секции за гласуване, като те са между 460-470, посочи говорителят на ЦИК Таня Цанева. По думите й така трябва да се ситуират секциите, че да могат всички български граждани да упражнят правото си на глас. В чужбина няма да се гласува с преференции, а само за партии, коалиции или инициативен комитет.

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Съдът разреши заснемането на броенето на бюлетините

Изборното помещение е обществено място и участващите в процеса може да снимат след края на изборния ден

Административният съд е отхвърлил указанията на ЦИК и Комисията за защита на личните данни във връзка с видеозаснемането. ЦИК има 14-дневен срок да обжалва решение, като комисията още няма становище дали ще обжалва или не.

Избирателните с трайни увреждания до 20 март трябва да заявят своето желание да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление. До 22 март кметът на общината прави предложение до РИК за създаването на подвижните избирателни секции. Когато заявленията са 10 или повече, ще бъде образувана такава секция с подвижа избирателна кутия. Това ще е различно от COVID секция, обясни Димитър Димитров.

Заснемането на изборите трябвало да се уреди със закон, не с решение на съда

Заснемането на изборите трябвало да се уреди със закон, не с решение на съда

Членовете на СИК могат да възразят да бъдат снимани

До 20 март една група гласоподаватели, сред които народни представители и наблюдатели могат да подават заявление за гласуване на друго място. Поддържа се централен регистър за такива заявление и ще се следи кой го е ползвал и на какво основание. ЦИК са написали писмо до общинските администрации с указания да има дежурни администрации, за да могат да извършват регистрациите.