От партията на Меглена Кунева са заподозрели, че ГЕРБ стои зад пловдивската „акция" насочена срещу „България на гражданите".

Припомняме, на 30 и 31 март 2013 г. се появи информация за „масово напускане" на членове от Сдружение „България на гражданите" в Пловдив.

Впоследствие обаче местните лидери заявиха, че няма постъпили заявления за напускане на членове на Клуб „Пловдив на гражданите" към сдружение „България на гражданите".

Стана ясно и че от началото на 2013г. от област Пловдив едва 9 човека са напуснали партията, като в момента има постъпили 150 нови заявления за членство.

"Ченгеджийницата на ГЕРБ е пряко пропорционална на управленската немощ", заяви на извънреден брифинг на движение „България на гражданите" говорителят на предизборния щаб Прошко Прошков по повод опитите на бившите управляващи, чрез натиск и манипулации, да ограничат влиянието на Движението на предстоящите избори.

"Твърденията за хилядите напуснали пловдивската организация далеч не са истина", коментира организационният секретар Калин Томов, като отбеляза, че дори има над 360 нови заявления за членство в последните две седмици.

Също така разкри, че повече от половината от 384 заявления за напускане на членове от пловдивската организация на партията, са фалшифицирани.

"Ксерокопията от документите са изпратени от централа на друга партия", коментира още Томов. Той уточни, че други 37 от изпратените заявления са на лица, които никога не са членували в партията, както и че 351 от напусналите са с еднакви мотиви. Това, според Прошков, показва как се използват т.нар. "мъртви души" още преди началото на предизборната кампания.

Според Томов това се случва точно в Пловдив, защото Бойко Борисов е водач на листата на ГЕРБ в града. "Борисов се опитва да направи кампания, в която няма да се появи, освен в контролирана среда, но има нужда да внуши несъществуващо разцепление в конкурентите си. Имаме данни, че се опитват и на други места да инсценират скандали. Знаем за случай с жена, на която й е казано, че ще бъде иззето ипотекираното й жилище и ще бъде прекратен кредитът й, ако не се откаже от членство в "Движение България на гражданите", допълни организационният секретар.

Прошко Прошков обясни тези действия със страх и с това, че явно резултатите на Движението са по-високи от обявените от социолозите. „Движението „България на гражданите" е неудобно, защото е единствената пречка пред коалиция между ГЕРБ и ДПС", допълни Калин Томов.

"Ние не сме опция, а по-скоро ще бъдем пречка за такава коалиция, защото не общуваме с хора, които не уважават опонентите си, а усъвършенстват ченгеджийския си потенциал", заяви Прошков в коментар на думите на Цветан Цветанов, "че е оставил отворена врата към ДПС и движение „България на гражданите".

Говорителят на щаба на партията съобщи, че движение „България на гражданите" в следващия парламент ще бъде силата, която ще се противопостави на всички задкулисни договорки.

В отговор на въпрос, Прошков коментира, че ГЕРБ отчаяно се нуждае от патерица като "Атака". "Атака две години подкрепяше всичко на ГЕРБ и се държеше като пуделчето на Борисов, а сега изведнъж стана питбулче", заключи той.