"ВМРО е българска революционна организация и по този срамен акт в парламента в Скопие тя трябва също да бъде забранена като организация, чието оригинално име е Български македоно-одрински революционен комитет, след което става Тайни македоно-одрински революционен комитет, след това Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Българската организация ВМРО, която е с лидер Иван Михайлов, до 1990 година. Сега, претендиращият да бъде лидер на ВМРО-ДПМНЕ, казва, че трябва да се забранят всички организации, които имали нещо общо с България. ... В Скопие се връщат в 1944 - 1945 г., когато, ако кажеш, че си българин - отиваш в затвора и ти се отнема имуществото. ... Ако не беше много тъжно, щеше да е смешно това, което говори Христиан Мицкоски".

Това заяви пред БНР евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Закон за забрана на българските сдружения в РСМ, предлагат от ВМРО-ДПМНЕ

Новият закон ще отнася и за вече регистрираните сдружения

Той коментира изявлението на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски пред държавната телевизия на Северна Македония, в което той сравнява политиката на България спрямо РСМ с тази на Русия към Украйна. Изявлението му дойде часове, след като парламентът в Скопие прие единодушно промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и в този за политическите партии, пряко засягащи българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов".

"Те използват путиновата пропаганда, че украинците са нацисти и по същия начин в Скопие казват на цял свят, че българите са фашисти и затова имат право да правим с тях каквото си искаме - да не зачитаме техните права, да разпространяваме език на омразата към тях, да правим такава атмосфера, че да има хора, които да чупят витрини и т.н. Много е грозно това, че използват трагедията на Втората световна война и ужасяващите престъпления на хитлеристка Германия, за да правят пропаганда срещу българите", подчерта Ковачев.

Той е категоричен, че трябва да има много остра реакция от българското правителство, от МВнР да се заяви ясно, че това не е добросъседство. Евродепутатите от България също ще реагират, изтъкна Ковачев.

Османи "препоръча" на Ангел Димитров да се занимава с история, а не с политика

Османи "препоръча" на Ангел Димитров да се занимава с история, а не с политика

Съпредседателят на българската част не е политик, а историк, препоръчвам му да се занимава с история, а не с политика, заяви въшният министър