Силно разочаровани и огорчени са българи, живеещи град Сургут в Ханти-Мансийски автономен окръг на Руската федерация, за това че им е отнето правото да гласуват на предстоящите президентски избори на 23 октомври.

В писмо до Централната избирателна комисия и до редакцията на news.bg те настоятелно молят да бъде решен въпросът със създаването на избирателен участък в град Сургут.
Сред тях е и бившият капитан на волейболните ни национали Пламен Константинов, който в момента е треньор на мъжкия отбор на Сургут.

От българската земляческа организация "Свети Климент Охридски" в сибирския град посочват, че българите в Сургут са от времето на Българската строителна група (1976-1991 г).

Българското землячество е създадено при закриването на Българската строителна група, след като нейни представители се обръщат към тогавашния председател на Върховния съвет на РСФСР Борис Елцин на българските строители, имащи смесени бракове да бъде разрешено да останат в Сургут.

Бисер Троянов, говорител на ЦИК, обясни за news.bg, че единствената причина да не бъде открита избирателна секция в Сургут е фактът, че до законовия срок - 27 септември, са подадени 84 заявления. Необходимите за откриването на секция документи са 100.

Това бива оформено с документ за оставане с вид на жителство в Русия или заминаване на съпругите и децата в България без принудително разделяне и прекъсване на работа. Получаването на това право и неговото юридическо оформяне е струвало на тези българи много време, усилия и финансови средства, както те самите споделят.

Българските строители споделят, че част от тях са получили руско гражданство, като практически всички са запазили и българското си гражданство. Голяма част от тях вече са пенсионери, тъй като там мъжете излизат в пенсия на 55 години и това се нарича северна пенсия.

От земляческата организация посочват, че са попълнили и отправили 105 заявления, като за три от тях очакват възражения, но са уверени, че по 102 от тях няма да има проблеми.

Отговорът от посолството обаче ги е „попарил с вряла вода". Обяснението е било, че не са им били пълни адресите в България.

Силно огорчени българите в Сургут споделят, че са отдалечени от България на 6000 км. Някои от тях не са били в България от времето на Тодор Живковото управление. Паспортите си те са сменяли чрез посолството или чрез консулството в Екатеринбург, което обаче сега е закрито. Затова има и грешки в записаните адреси.

Например един жител от Момчилград пише, че е от област Хасково, друг - от област Кърджали, но в задграничните паспорти това не е отбелязано. Голяма част от българите в Сургут не знаят, че в селата също има названия на улиците, а при други случаи - че има промяна на имената на улиците. Също така в заявленията не всички са написали освен номера на входа, и номера на апартамента още и номера на етажа. Не са малко и тези, които нямат въобще лични карти, а са само със задгранични паспорти.

Друго обяснение на посолството ни в Москва било, че всичките заявления са изпратени с един опис, трябвало да ги отправят всяко отделно.

По DHL от Сургут до Москва това е 2506 рубли и е равно на една четвърт от месечната пенсия (а половината са пенсионери), обясняват сънародниците ни.

Българите в Сургут подчертават в писмото си, че прекрасно осъзнават, че техните стотина гласа не решават нищо, но за тях участието в изборите е „пъпната връв", която ги свързва с Майка България".

„Елате и вижте какво са изборите за тези хорица! Нима ще ви се вдигнат ръцете да прогласувате да ги лишите от таз радост? Пиша ви и сълзите ми текат... Как ще им кажа, че избори няма да има, че България се отказва от тях", споделя авторът на писмото и председател на земляческото дружество.

„Моля ви, бъдете хора!", призовава той, като посочва, че вече имат устна договореност, че ще ползват от 22 октомври до 2 ноември Дома на журналистите в етнографската зона „Старый Сургут" за провеждането на изборите.

В открити секции там те са гласували на предишните президентски и парламентарни избори. Това място е в центъра на града с удобна транспортна връзка с всички райони на града и се охранява денонощно