Зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров беше категоричен, че следващото правителство няма да е коалиционно и неколкократно подчерта, че партията му ще преговаря само и единствено с БСП. В сутрешния блок на БиТиВи той заяви, че преди да се говори за състава на следващия кабинет, трябва да се изчакат две много важни стъпки, а именно – консултациите при президента и избирането на новото ръководство на парламента.

„Ако това стане, очевидно има поле за решение”, изтъкна Бисеров, допълвайки, че в случай, че тези две стъпки бъдат осъществени, трябва да се премине към третата, а именно – блокиране мандата на ГЕРБ.

„Ние от една година сме заявили разбирането си, че в това Народно събрание няма да може да работи нито еднопартиен кабинет, нито коалиционен кабинет. Отричаме да има в това Народно събрание коалиционен кабинет, няма да има, невъзможно е”, категоричен бе Бисеров.

По думите му е възможно да има програмен кабинет с мандата на БСП. „Ние одобряваме кандидатурата на Орешарски и чакаме премиера, който по Конституция ще получи проучвателния мандат, да представи своята концепция за кабинет”, обясни Бисеров.

Той пресече многократните опити на водещите да насочат разговора към темата за евентуални разговори с Атака, повтаряйки категорично: ”Ние разговори и контакти с Атака нямаме. ДПС има контакти и води разговори само с БСП. Ние ще имаме разговори, срещи, обсъждания само със социалистическата партия”.

Бисеров изтъкна още, че грижа на БСП са ръководните постове в държавата, които ще носят и отговорност. „Ние няма да бъдем коалиционен партньор, дори на БСП. Хората трябва да са наясно, че излизаме от коалиционния модел”, посочи той.

Зам.-председателят на ДПС изтъкна и резултатите от предсрочния вот за Движението за права и свободи, отбелязвайки, че то затвърждава позициите си от предните избори, а в София печели три мандата. Това, похвали се той, означава, че ДПС е в цяла България и не е затворена само в няколко региона”.

„Има тясна пътека, по която можем да минем”, допълни в заключение Христо Бисеров.