Централната избирателна комисия препоръчва на Българския футболен съюз да измести насрочените в деня за размисъл футболни срещи, както и възможните срещи в самия изборен ден. Това заяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Комисията призовава БФС да не се провеждат футболни мачове на 22, 23, 29 и 30 октомври. От ЦИК се притесняват от допускане на ескалация на напрежението след приключване на футболните срещи.

Освен това в деня за размисъл всички секционни помещения се оборудват с изборните книжа, запечатват се и започват да се охраняват. Провеждането на футболни мачове непосредствено преди изборния ден или в самия ден според членовете на ЦИК би могло да създаде затруднения за охраняването на секциите.

Според ЦИК не е удачно тогава да се събират големи групи, тъй като те могат провокират напрежение и да се наложи намеса на полиция, а в същото време тя ще трябва да поеме охраната на секционните помещения.

Във връзка със запитвания по телефона от ЦИК уточниха, че в деня на изборите- 23 октомври ще се гласува само с валиден документ за самоличност.

ЦИК регистрира 21 политически партии и 6 инициативни комитета, като не е постановен нито един отказ от регистрация на политическа партия, припомни Троянов, цитиран от БТА.

На 11 от партиите проверката на подписките от ГРАО вече е завършила. Следващите три дни ще бъдат проверени и подписките на останалите 10 партии. Ако се
констатират нередности, ЦИК ще анулира регистрацията, допълни Троянов. За инициативните комитети подписката, заедно с банковия документ от 10 000 лв. се внася при регистрацията на кандидатите - 23 август.

Установено е обаче, че от шестте инициативни комитета само един е внесъл депозитът от 10 000 лв. за участие в предизборната надпревара. Останалите комитети са оставили това за по-късно. БНБ ще приеме техните депозити до 17 септември. След тази дата ЦИК ще подложи на проверка подписките, подкрепящи независимите кандидати за президент и вицепрезидент.

До 2 септември е крайният срок за образуване на коалиции за участие в президентската надпревара. ЦИК утвърди участието на пет от общо седемте заличени политически партии, чиито подписки не са достигали за участието в изборите за общински съветници и кметове.

Допълнителни подписки са представили Национално движение "Единство", Национално движение за спасение на Отечеството, Партия на българските жени, Движение "Нашият град" и Движение за европейска интеграция. Общо възможните партии за участие в местните избори на национално ниво са 73 и коалицията ОДС, съобщи Троянов. До момента Върховният административен съд се е произнесъл по 81 жалби, подадени срещу решения на ЦИК за ръководствата и съставите на Общинските избирателни комисии.

Говорителят на комисията съобщи още, че в изборния ден ще има два избирателни списъка, като по единия ще се гласува за местните избори, а по другия за президентските.