"Енергийната ефективност е алтернативата на производството на електроенергия от АЕЦ", посочи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си в Долна Австрия.
Развитието на енергетиката и енергийната ефективност бяха основна тема в разговорите на българската делегация в Долна Австрия.

„В момента инсталираните мощности у нас са за над 11 000 мегават часа електроенергия. Консумацията ни е 5000 мегават часа, а загубите от енергийна ефективност са за над 1000 мегават часа", посочи премиерът. Той определи като неразумно искането, вместо да се намалят течовете, да се изграждат нови мощности за близо 22 млрд.лева, каквито са изчисленията на експертите от Ейч Ес Би Си.

„Тези пари трябва да бъдат взети от някъде. От здравеопазване, образование или инфраструктура?!Не сме съгласни", заяви министър-председателят. Той посочи, че през последните три години правителството работи, за да изведе България от зависимостите и като най-силна от тях определи енергийната.

По време на събитието австрийските медии са проявили интерес и към предстоящия у нас референдум. Борисов обаче е отказал да прогнозира резултати с обяснението, че тото не играе, но е отговорил какво би означавало, ако хората подкрепят с "да" строителството на АЕЦ "Белене".

Да каже народът "да" за този референдум означава да банкрутираме страната. Проект за 11 милиарда евро може и Долна Австрия да повлече. Всеки, когато отива да гласува за този референдум, трябва да знае ако е "за", откъде ще вземем 20 милиарда лева, отбеляза Борисов.

Бойко Борисов обясни още, че по подобие на Австрия и у нас може да се работи за енергийна ефективност и да се даде шанс на възобновяемите източници.

Снощи имах възможност близо три часа да се разходя пеша из почти всички селца тука наоколо и не можах да намеря нито една къща, която да не е приведена в енергийна ефективност. Вече съм убеден, че ако българската държава инвестира, заедно с българските граждани, в енергийна ефективност, не само обликът на градовете и селата ще се промени, но абсолютно няма да ни е нужна подобна мощност, коментира още Борисов.

По време на посещението е било коментирано участието на австрийски фирми в проучванията за добив на природен газ от Черноморските недра и проектът „Набуко", в който двете страни имат основно участие.

Премиерите Прьол и Борисов коментираха провеждането през месец май на конференция за дунавските пристанища, чиято цел е да повиши използването и ефективността на транспортните връзки по реката.

Срещата на делегациите се е състояла в строящия се в град Виенер Нойщат модерен лъчетерапевтичен център предназначен за лечение на онкологични заболявания, които досега не са подлежали на терапия. Той ще започне да приема пациенти през 2015г. Ще бъдат обслужвани 1400 души годишно със заболявания в чувствителни области-очите, мозъка, гръбначния стълб. Стойността на проекта е 200 млн. евро, което, както е било подчертано в разговора, е многократно по-евтино от новата АЕЦ.

Премиерът Борисов е отбелязал, че онкологичните заболявания остават бич за България, като е било договорено да се разработят варианти за диагностициране и лечение и на пациенти от нашата страна. Това може да стане чрез създаване на филиал на центъра в България или чрез установяване на сътрудничество с наши лечебни заведения.