На последното заседание на Министерски съвет за годината премиерът Бойко Борисов поиска от всички министри кратък отчет за 2019.

Премиерът Бойко Борисов се зачуди от къде да започне - от министрите, които му седят в ляво, или от тези от дясно. В крайна сметка започна от външния министър Екатерина Захариева.

"До три минути времето за реклама."

Два часа продължи докладът на министрите, въпреки че премиерът поиска рапорт в рамките на по три минути. За да пести време, министър-председателят разпореди след вицепремиерите Захариева и Николова на следващите изказващи се: "До три минути времето за реклама."

Не сме в Шенген заради вътрешнополитически натиск в част от страните от ЕС. Тази позиция изрази външният министър Екатерина Захариева на заседанието на МС.

България не е консуматор на сигурност, а съюзник в НАТО. Тя е доволна от високите посещения у нас, като изтъкна визитата на папата. Похвали и визитите на Бойко Борисов в чужбина и срещата му с Доналд Тръмп.

Нямаме загубено европейско финансиране, отчете се вицепремиерът Томислав Дончев. България има една от най-прозрачните и добри системи на европейско финансиране, каза още той. За Мариана Николова акцент е киберсигурността. Налице е икономически растеж, доволна е тя. Все повече българи се връщат от чужбина. Това било заради икономическия растеж и ръста на заплатите.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

Керванът върви в правилната посока, а винаги ще има кучета, които ще лаят, похвали военният министър Красимир Каракачанов. Отчетът на МО бе представен от заместник-министър Атанас Запрянов. Засилен е интересът към професията на войника, като се увеличават и заплатите на военнослужещите. Той очерта и инвестициите във военна техника.

Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна успешната борба със сивата икономика. Безработицата намалява значително, каза той. Министърът се похвали с ръст на работните заплати, на пенсиите. Това е една успешна година за българската икономика, според него. Той е убеден и в присъединяването ни към чакалнята на Еврозоната.

Вътрешният министър Младен Маринов се гордее с успеха в битката с телефонните измами. Премиерът Бойко Борисов се намеси и каза, че това е страхотно. Силовият министър изтъкна, че добре върви работата на МВР с ДАНС и прокуратурата. Проблем е пътната безопасност, стана ясно от отчета му. С 10% са увеличени заплатите на полицаите. Маринов похвали и успешната охрана на българо-турската граница.

Транспортният министър Росен Желязков похвали законите в последния му ресор. И оперативната програма е успешна, според него. Нови вагони ще има БДЖ. Няма неразплатени задължения към държавата на БДЖ и НКЖИ, похвали се Желязков. С

оциалният министър Деница Сачева се похвали с ръст на минималната заплата, както и със спадащата безработица. Приоритет за МТСП догодина е качеството на работната сила. Сачева е доволна от върнатите в училище деца. 1519 са децата, които са останали в семействата си, а са били заплашени от изоставяне.

Спортният министър Красен Кралев е доволен от включването на младите хора и от започналите реформи в сектора. Доволен е от инвестициите в спортната инфраструктура.

АПИ се похвали с десет големи ремонта на АМ "Тракия" и "Хемус" през 2019 г.

АПИ се похвали с десет големи ремонта на АМ "Тракия" и "Хемус" през 2019 г.

За целта са били вложени над 65 млн. лева

В сектор образование акцент е ръстът на учителските заплати. Ще бъде намалена административната тежест в сектора. Държавата ще инвестира 25 милиона лева за задържане на децата в училище.

Премиерът се скара, че висшето образование бълва пиари, политолози и социолози, а няма хора в производството. Борисов се дразни от думата "схеми" и иска министрите да използват друга дума. Толкова много неща са направени, че за образованието може да се говори час, каза премиерът.

Министърът на туризма Николина Ангелова отчете над осем милиона туристи, посетили страната ни. 34% е ръстът от международни нощувки. 145 са договорите за концесия и наем на плажове. И в този сектор намалявала административната тежест. Бойко Борисов заръча да се рекламира археологията ни. Уникални неща се разкриват, финансираме ги, отчете той.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отчете отпадналия механизъм за сътрудничество и оценка. Благодаря за политическата воля, обърна се той към министър-председателя, отчитайки приноса му с комуникацията с президента на ЕК. Той благодари и за извънредното заседание, на което бе взето решение за надзор над главния прокурор.

Енергийният министър Теменужка Петкова посочи, че 2019 г. е била важна за енергетиката ни. Тя отчете работата по "Балкански поток". Първите 11 километра от проекта са въведени в експлоатация. Продължава работата по заваряване на тръби, изтъкна Петкова. Тя благодари на Бойко Борисов за финансовата подкрепа за газопровода с Гърция. Петкова отчете и напредъка по проекта за втората ядрена централа. Работим на пълни обороти, отчете премиерът. Бойко Борисов каза, че "Южен поток" е спрян заради корупция.

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Борисов иска целият бизнес да е в бяло

Мафията вика „Мафия!“, констатира премиерът за критиките на БСП

Екоминистърът Нено Димов похвали успеха в сферата на отпадъците и изграждането на инсталации. Той подчерта инвестициите във ВиК сектора.

Земеделският министър Десислава Танева посочи, че приключване годината с 42 регистрирани огнища на африканската чума. Сега е ловният сезон и дружинките извършват дейност по депопулация на дива свиня. 51 държави в света са засегнати от чумата по свинете. Над 6 милиона прасета са унищожени.

Регионалният министър Петя Аврамова похвали пътните проекти. АМ "Струма" е страхотен обект, възхити се Бойко Борисов. Иначе годината била напрегната по отношение на пътното строителство. Премиерът разпореди последната част на Южната дъга да бъде готова догодина. Петък и събота там е ад, каза Борисов.

Той разказа за вчерашната си среща с "героя на социалистическия труд", който продължава да строи. Сега ще го направим герой на капиталистическия труд, заяви Бойко Борисов. Това ми е като психотерапия, каза премиерът.

Бойко Борисов иска да бъде изненадан с предсрочно въвеждане на тол системата.

Одобриха тарифата за тол таксите

Одобриха тарифата за тол таксите

Размерът на винетките не се променя

Министърът на културата Боил Банов също отчете постиженията в сферата и подкрепата за изкуствата. Много неща се откриват, доволен е той от археологическите разкопки. Предизвикателство било как те да се консервират.

Здравният министър Кирил Ананиев е доволен от вложенията в медицинска апаратура. Модернизираме материално-техническата база в болниците, каза още той. Премиерът Бойко Борисов настоя министърът да обясни, че се увеличават заплатите на медицинския персонал. Ананиев смята, че се повтори модерна и високо оборудвана детска педиатрична клиника. Здравният министър вярва, че с кампанията за донорството е променена нагласата на обществото. Създадохме условия за лечение на хора с редки заболявания, доволен е министърът. Бойко Борисов каза, че най-много време дал на Кирил Ананиев. Министърът пък се похвали и със средствата за нови линейки.

Нови 25 линейки влизат в състава на Спешната помощ

Нови 25 линейки влизат в състава на Спешната помощ

Спешните коли са налични

Виждате колко много неща са свършени, заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на МС. Има нови предизвикателства, каза той и заръча максимално да се намаляват грешките и пропуските. Другите са силни на думи, критикува Борисов. Ако се върнем в годините назад имало много грешки на предишните. За максимална мобилизация, честност, прозрачност, настоя още премиерът. Още много неща имало да се свършат, затова министрите трябвало да се стягат и кабинетът да изкара мандата си.

А те при срещите си с хората трябвало непрекъснато да казват какво е направено и където има грешки, пак да обясняват. Два милиона лева иска премиерът да одобри днес МС за дарение за Атонския манастир. Бог да е с нас, пожела си Борисов. Министър-председателят де обърна към операторите, които два часа без прекъсване снимаха отчета на кабинета. По своя воля стояхте, да не кажете, че сме ви държали на сила, пошегува се той.