Приказките на ГЕРБ за нов блок в Козлодуй са абсолютна измишльотина, с която за пореден път искат да баламосат българите заради референдума. Това е поредната лъжа на българското правителство, заради която се налага Европейската комисия отново да го опровергава.

Това коментира лидерът на БСП Сергей Станишев по повод на изявлението на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Йотингер заяви в петък, че България, ако реши да строи нов реактор в Козлодуй вместо Белене, то ще трябва да уведоми за този проект Европейската комисия, която ще го проучи съгласно договора за Евроатом.

Според Станишев от думите на Йотингер става ясно, че ГЕРБ и до момента не са изразили ясно намерение пред Европейската комисия да изграждат нов блок в Козлодуй.

Докато в Брюксел мълчат, в България ГЕРБ обясняват как едва ли не от утре започва строителството в Козлодуй. Очевидно управляващите нито искат да строят в Козлодуй, нито в Белене. Очевидно искат да ликвидират и последния високотехнологичен отрасъл в страната. Управлението на ГЕРБ е пълна разсипия", отбеляза Станишев.

Той призова българите да гласуват на референдума, защото според него те носят много по- ясно съзнание за отговорност пред страната, отколкото Бойко Борисов. „Гласувайки с ДА българите могат да покажат, че не се подчиняват на нечии безумни заповеди, а на собствения си здрав разум", каза още Станишев.