Извънредното заседание на Столичния общински съвет не доведе до нещо особено, още по-малко до консолидиране около някаква обща позиция по повод продължаващите протести в София и някои ескалации на напрежението.

БСП общинарите и колегите им от другите групи - ГЕРБ, Синята коалиция, ВМРО и НДП, илюстрираха различията си с две отделни декларации, последвали заседанието.
Предлагаме пълните им текстове.

ГЕРБ, Синята коалиция, ВМРО и НДП:
През последните 6 седмици гражданите на София изразяват конституционното си право на мирен протест и защитават публично своята кауза. Спонтанното събиране на големи групи от хора на едно място представлява голямо предизвикателство към местната власт и правоохранителните институции. Те имат важната задача да гарантират сигурността и здравето на хората и да запазят обществения ред.

Призоваваме към координиране и синхрон в действията, които предприемат местната власт и правоохранителните институции. Опазването на здравето и живота на гражданите е на първо място и мерките, които се вземат трябва да са адекватни на ситуацията, в която се намираме.

Категорично се противопоставяме на всякакви призиви, които биха довели до насилие над мирни хора и ескалация на напрежението. С протестните си действия хората показаха, че могат спокойно и мирно да отстояват каузата си, а полицията безконфликтно да охранява обществения ред. Въпреки това на 23-и срещу 24-и юли 2013 г. се стигна до ситуация на ескалация на напрежението и насилие. Настояваме органите на МВР и прокуратурата да направят всичко нужно, за да установят лицата, които са упражнявали неправомерно сила, които с действията си са застрашили здравето на други хора.

Провеждащите се протести са граждански, а не партийни. На тях присъстват хора с различни политически убеждения, обединени от каузата за открито и прозрачно управление и несъгласие от задкулисната политика, водена от БСП, ДПС и Атака.

Категорично не приемаме опитите на политически партии да приписват повода за протестите на Столична община и институциите, които обезпечават тяхното мирно провеждане, за да намерят оправдание да ги игнорират и не отговорят на исканията им.

Свидетели сме на организиране на контрапротести от депутати и общински съветници от БСП, целящи противопоставяне на различни групи граждани. Намираме, че подобно поведение е безотговорно и опасно за държавата. Разделянето на нацията на две и изкуственото сблъскване на гледни точки е анти-държавническо поведение.

Демокрацията се гради при спазване на правилата и на диалог. Демокрация чрез забрани и опити за заглушаване на различното мнение не може да има. Изграждането на доверие към институциите е най-важната задача, които всички имаме да решаваме. Това става само с отговорни и открити действия и зачитане на правата на гражданите.

София е на всички нас и е наш дълг и отговорност да я пазим.

Ние, общинските съветници от ПГ на БСП в Столичния общински съвет,
Загрижени за опазване на реда в столицата, за здравето и спокойствието на всички граждани, а не на отделни групи,
Водени от желанието за постигане на съгласие по предприеманите мерки от всички институции и търсене на по-добра координация,
Предложихме провеждането на извънредна сесия на Столичния общински съвет, не за да търсим политическа отговорност от управляващите в града - ГЕРБ, а за да се намери по-добър механизъм за взаимодействие между институциите и компетентните органи, с оглед опазване живота и здравето на гражданите, спазване на реда и законовите норми, и за опазване на общинската собственост.

За съжаление, за пореден път усилията ни да водим конструктивен диалог, срещна политическата арогантност и нежелание да се търси решение на проблемите на столичния град - протегнатата от БСП ръка за диалог не бе приета.

На конструктивните мерки, предложени от БСП в проект за РЕШЕНИЕ на СОС, които да подпомогнат усилията на кмета на София за справяне със ситуацията, бе отговорено с арогантна политическа декларация, типична за стила на ГЕРБ - За всичко са виновни другите, само не и ГЕРБ!
В името на политическото си оцеляване ГЕРБ загърби интересите на столичани!