24% за ГЕРБ, 23,6% за БСП, 7.1% за ДПС, 7% "Атака" и 3,7% за Движение „България на гражданите". Това сочат данните на „Галъп" няколко дни преди изборите, информира „Преса".

От „Галъп" отбелязват, че емпиричните данни им дават основание да очакват около 3,5 милиона българи да гласуват в неделя, което е осреднена величина на прогнозиран минимум от 3,2 милиона и прогнозиран максимум от 3,8 милиона.

Припомняме, на парламентарните избори през 2009 година гласуваха 4 345 450 души (60,20%).

Като цяло тенденцията на загуба на подкрепа към ГЕРБ, към Борисов и към Цветанов е безспорна за целия последен четиригодишен период и се запазва в предизборните месеци, като спадът е над два пъти, а при Цветанов - над четири пъти.

БСП има потенциал за победа на тези избори, но тя зависи не само от мекия електорат на ГЕРБ, но и от броя на хората, които ще гласуват за„червените" само за да свалят ГЕРБ.

ДПС е с традиционно стабилно присъствие, което му гарантира участие в следващия парламент с обичайната му позиция на бронзов медалист.

„Атака" бележи отчетлив ръст след началото на протестите, което я прави сигурен участник в новото Народно събрание, макар и не със заявената от Сидеров големина на парламентарната им група.

Движение „България на гражданите" има потенциал да влезе в парламента, но това ще изисква сериозна мобилизация на симпатизантите му.

От „Галъп" отбелязват, че социологическите данни не дават възможност за твърда прогноза, тъй като стойностите, които има агенцията са на границата на бариерата, която вероятно ще бъде около 140 хиляди гласа.

Шансове друга партия или коалиция да прескочи бариерата съществуват, но са по-скоро теоретични. За такова щастливо стечение на обстоятелствата ще могат да се надяват четири формации - ДСБ, РЗС, НФСБ и коалицията на НДСВ с Касим Дал.

Според агенцията данните показват, че тези формации не набират 100 хиляди гласа.

Прогнозата на „Галъп" е: ГЕРБ 29-35%, или около 1,1 млн. ± 100 хил.; БСП 28-32%, или около 1,05 млн. ± 100 хил; ДПС 10-12%, или около 385 хил. ± 25 хил.; „Атака" 7-9%, или около 280 хил. ± 25 хил.; ДБГ 3-5%, или около 140 хил. ± 25 хил.

Редовното изследване на „ББСС Галъп интернешънъл" е проведено от 23 април до 1 май 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 993 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете.

Припомняме, според изнесено вчера проучване на агенция „Сова Харис" ГЕРБ и БСП са с равни резултати, първата получава 20,9% от гласовете на гражданите, а втората - 20,4%.