Министърът на вътрешните работи да сподели опита си в набиране на дарения за ведомството със здравното министерство и други министерства, препоръча Ангел Найденов по време на парламентарния контрол.

Той подчерта, че сумата от 6,5 милиона лева за първите три месеца на тази година от дарения за МВР е необичайно висока и че според много хора тези дарения нито са толкова доброволни, нито толкова безвъзмездни. Хората според Найденов са принудени да правят дарения, за да си осигурят спокойствие.

Червеният депутат поиска Цветанов да каже кое е породило внезапно тази дарителска страст към вътрешното министерство. Найденов констатира, че няма регистър на дарителите и препоръча на вътрешния министър да бъде създаден такъв.

Тогава, по думите на депутата, ще може да се направи съпоставка между дарителите на МВР и тези на партия ГЕРБ.

Вътрешният министър категорично заяви, че даренията са доброволни и обясни, че обикновено ги правят организации и общини, които искат по-голямо полицейско присъствие. Той изтъкна още, че вече има нови правила и че на сайта на МВР има вътрешни правила за сключване на договори за дарения и образци на декларации.

Цветанов каза за случая от Гулянци, че е датирал от 2007-2008-ма година. Били сключени договори за дарения за бензин.

Вътрешният министър упрекна предишните управляващи, че са изхарчили парите на министерството и като пример посочи, че сключил договор за принтери за 3 милиона лева, който при управлението на ГЕРБ бил развален и били осигурени принтери за 770 000 лева.

Цветанов е категоричен, че има отчетност за даренията и че новите вътрешни правила осигуряват по-голяма вътрешна прозрачност.