БСП ще гласува за Никола Минчев, издигнат от "Продължаваме промяната" за председател на 48-то Народно събрание, ако техният кандидат Кристиян Вигенин не получи необходимата подкрепа.

Това съобщи на влизане в парламента самият Кристиян Вигенин.

"Нека да видим как ще премине гласуването. Нормално е ако до втория тур достигнат други кандидати, ние да подкрепим представителя на партия, с която сме били в коалиция в предишния парламент, по-конкретно Никола Минчев. Знаете, че ние го подкрепихме, когато беше искана неговата оставка. А и още един аргумент - в предишния парламент той бе свален от 4 партии, 3 от които сега имат мнозинство - ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС. Нашият анализ сочи, че ако някоя от тези партии не промени отношението си, той няма как да бъде избран. Така че ние даваме още една опция", коментира той.

Не могат да са особено позитивни очакванията към новия парламент, но БСП ще се опита да оползотвори времето в него, като спомогне за решаването на важните проблеми, подчерта представителят на "столетницата".

"Има няколко важни въпроса, които трябва да стартираме - това са бюджетът, законите по Плана за възстановяване и устойчивост, и, разбира се, мерките, които да подпомогнат българските граждани в зимния сезон", очерта приоритетите на левицата народният представител.

А защо БСП са издигнали собствена кандидатура? Заради разделението в парламента, като компромисно решение на това е председателят да е от по-малка парламентарна група, посочи Вигенин.