Все още зареден от енергията на откриването на кампанията си, кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов, издигнат от коалиция „Реформатори и патриоти - решението за Варна", изнесе пред медиите акцентите в програмата си по може би най-болезнената тема за града - икономиката. Той призна, че в многобройните си срещи варненци споделят различни проблеми, но и едно общо мнение - без работеща икономика, Варна няма бъдеще. Трифонов заяви, че основният приоритет на кампанията му е подпомагане на местния бизнес и привличане на инвестиции.

Програмата за тази цел предвижда няколко стъпки, определени след анализ на конкурентните преимущества на Варна, които да доведат до умен икономически ръст в три основни сфери.

Това са високите технологии и комуникациите, западналият в последните години морски бизнес и разбира се туризмът, в който имаме най-голям опит, практика и традиции. Ролята на кмета и общината в тази насока Чавдар Трифонов вижда в насочването на публичните средства в подобряване на условията за инвестиции в тези перспективни насоки. Конкретно това означава изграждане на по-добра инфраструктура, пътища, комуникации, а също така и изграждането на новата пречиствателна станция на Златни пясъци, която е основен приоритетен обект за развитието на курортите в бъдеще.

Вече бившият кмет на Варна твърди, че е спасил проекта, аз питам: как така провалът да се изгради този обект се превърна в постижение? Аз го наричам вече „бившия кмет", защото той е в отпуск и се надявам никога да не се върне на поста си", заяви Чавдар Трифонов.

Проектите, които Кирил Йорданов не успя да започне, Портних не успя да довърши", с тези думи Трифонов обрисува състоянието на важните варненски европроекти, включително и най-големия от тях - „Интегриран градски транспорт". Той предупреди, че по него засега има единствено доставени нови автобуси. Транспортният проект обаче е пред истински провал заради неспазени срокове, което ще донесе санкции на общината.

Според Чавдар Трифонов триъгълникът на растежа за Варна е съставен от бизнеса, университетите и администрацията и само с общата им дейност може да се постигне умен икономически растеж. На въпрос как точно смята да реорганизира общинската администрация като кмет, независимият кандидат отговори с една ключова дума: „Дигитализация".

Трябва да си изгради отворена дигитална община, без опашки и дори без гишета, при която всичко ще се върши по електронен път и на възможно най-ниска цена за услугата. На територията на община Варна администрацията може да работи по този начин дори и без държавната администрация да е достигналa това ниво. Но за целта е необходимо да има професионални служители, избирани само чрез конкурс и ясен подбор на кадрите. В момента общинската администрация не е такава, в нея има дори служители, които са само фиктивно на работа, за да ползват облаги", подчерта Чавдар Трифонов.

Ниските доходите и несигурността за работното място са проблемите, които най-силно тормозят варненци, показва анкета сред 14 хиляди граждани, посочи той.

„Не приемам Варна да е град, в който двама работещи родители изпитват трудности да си плащат сметките. За да растат доходите обаче е необходима среда за инвестиции, която да ги осигури", категоричен е той.

Според Трифонов изграждането на високотехнологичен парк с капацитет от 5000 работни места може да добави 200 млн. в стопанския оборот на града, което ще промени изцяло икономиката му. Нещо повече, това е начинът във Варна да се върнат част от напусналите я специалисти, защото тази условия могат да им бъдат реално по-изгодни от тези зад граница, където животът е по-скъп, а данъците - по-високи.

Според доклад на „Индъстри уоч" от края на август IT-секторът, преработващата индустрия, телекомуникациите, аутсорсингът и бизнес услугите са генерирали средно около 8% ръст на икономиката на страната, като за София цифрата е 16%, а за Варна - едва 3 на сто.

Заедно с това общината ще прави всичко възможно да подкрепя и startup предприемаческите проекти, които ще задържат повече хора с идеи и потенциал във Варна, декларира Чавдар Трифонов.