Резултатите към 10:50 при обработени 96% протоколи на СИК в РИК показват, че ГЕРБ получава 30.71%, „Коалиция за България" - 27.02%, съобщиха от ЦИК. „Атака" печели 7.38%, а Движение за Права и Свободи (ДПС) - 10,59%.

Под 4%-та бариера за влизане в НС остават Национален Фронт за Спасение на България (НФСБ) с 3.73%, Движение „България на Гражданите" - 3.27% и коалиция „Демократи за Силна България и Български Демократически Форум" (ДСБ, БДФ) - 2,94%.

Макар ЦИК да не обявяват процентите на колко депутатски места съответстват, социолозите дават следните прогнози.
Според „Алфа Рисърч" депутатски мандати ще бъдат разпредели по следния начин: 96 за ГЕРБ, 83 за БСП, 39 - за ДПС и 22-ма за Атака.

Предварителни сметки, сравнено с 2009-та:
ГЕРБ губи 600 хил. гласа
БСП прибавя нови 100 хил.

Според „Сова Харис" депутатите в бъдещия парламент ще са разпределени така: ГЕРБ - 98, БСП - 80, ДПС - 39 и Атака - 23-ма депутати.

Резултатите от социологическите агенции и паралелното преброяване на австрийската фирма СОРА показват почти напълно се припокриват. Все още продължават да пристигат протоколи от секционни избирателни комисии. По думите на говорителя на ЦИК Бисер Троянов все още няма крайни данни за българския вот в чужбина, но по последната статистика първа политическа сила е ДПС с 34 на сто, ГЕРБ получават 25%, БСП – 8% и 3% за Атака.

С това ГЕРБ става първата партия след 1989 година, която печели избори, след като е управлявала предходния мандат, но резултатите са много несигурни и могат лесно да се променят. Другите 3 сигурни за следващия парламент партии са "Коалиция за България", АТАКА и ДПС. Друг исторически факт е, че класическата десница в лицето на СДС и ДСБ за първи път няма да е парламентарно представена.

Изборната активност на предсрочните парламентарни избори през 2013 година е по-слаба в сравнение с 2009 година. Според данните на МБМД към 20 часа избирателната активност е 55%. На последните избори през 2009 година активността бе 60,20%, при положение, че на днешните избори секциите работиха с час повече. Броят на гласувалите избиратели е 3 800 000 души.

В изявленията си веднага след обявяването на първите неофициални резултати и на пресконференциите след това, партиите обявиха, че ГЕРБ е спечелила "служебна победа", вотът е бил фалшифициран и няма да се коалират с тях. Много от партиите настояха за касиране на вота.

Краят на изборния ден снощи отново бе съпътстван от скандали след разктитието за 350 000-те бюлетини в костинбродската печатница в деня за размисъл. Изборният ден бе обявен за приключил от ЦИК с повече от 2 часа закъснение. Австрийската фирма СОРА, наета за паралелното преброяване съобщи, че сайтът й е станал обект на хакерска атака и също обяви резултатите си с голямо закъснение.

Протестът на стотици недоволни пред НДК доведе до сблъсъци с полицията. Членове на "Другата България" успяха да проникнат в международния пресцентър.

Не е възможна коалиция реално между ГЕРБ и БСП, заяви социологът от „Галъп" Кънчо Стойчев.
Политологът Димитър Аврамов коментира, че една коалиция между ГЕРБ и БСП би била политически „нехигиенична".
Като цяло коментаторите са на мнение, че парламентът е твърде поляризиран и ще е много трудно сформиране на работещо правителство. Една от причините е това, че Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ има твърде отрицателно отношение към националистите, което прави коалицията ГЕРБ - Атака доста невъзможна.