Дали Народното събрание ще състави управление сега, зависи от ИТН, а третият мандат зависи от връщане на масата за преговори и подписване на коалиционно споразумение. Това заяви депутатът от ДБ Ивайло Мирчев пред БНТ.

Няма разговори по темата обаче, съобщи той. Но това споразумение трябва, за да може ГЕРБ и ДПС да бъдат държани далеч от властта. Трябва да бъде отправена покана към успешните министри от служебното правителство, този път обаче Мирчев отказа да ги спомене, загатвайки, че вече са споменавали имена. Очевидно този парламент не е достатъчно хомогенен, за да може да излъчи спокойно и дългосрочно правителство, коментира още депутатът.

До петък Радев трябва да връчи третия мандат, за да се разберат обаче трябва ИТН да се върне на масата на преговорите. За ДБ няма проблем да отиде на избори, партията е в добра кондиция, но има нужда от спокойно управление заради ковид и икономическата криза.

Ако ИТН не са съгласни на коалиционно споразумение с ДБ, да се държи ДПС и ГЕРБ далече от властта, да се направят промени в Конституцията, се притеснявам, че няма да има правителство или поне няма да е с участието на ДБ, категоричен бе Ивайло Мирчев.

Изборите са възможни, но на ход е ИТН, ако се направи ясно коалиционно споразумение, правителство ще има. На ход са хората на Слави Трифонов, обяви още той.

Той не пожела да каже кой е кандидатът им за президент, но не се обсъжда възможност да се подкрепи за поста Румен Радев.

Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство

Манолова предлага три стъпки за сформиране на правителство

Тя призовава да има консултации между партиите без ГЕРБ и ДПС

Относно темата за подуправител на БНБ, той заяви, че не трябва сега да се сменя управителят на БНБ. Това е едно НС, което не може да роди управление. Има много по-важни задачи от това да се избере нов управител на БНБ - а те са са актуализация на бюджета, компенсации за бизнеса и нормативни мерки, с които да не се загубят служителите, добави Мирчев.

Той все пак добави, че имена за нов управител не са коментирани, но неговата фигура е важна, защото е ключов за влизането в Еврозоната.

ИТН ще работят за забавяне на влизането на страната в Еврозоната, за ДБ това е неприемливо, ние искаме максимално бързо да се приеме еврото, поясни той. На второ място ключовата роля на управителя на БНБ е относно списъка "Магнитски". Финансовият министър каза, че ще има нов такъв с нови лица, близки до управлението на ГЕРБ, категоричен е още Мирчев. По думите му големият проблем е как България последните години не е видяла, че "с Пеевски и Божков има проблем".

По инициатива на ДБ има комисия за списъка "Магнитски", тази седмица ще има изслушване и в нея ще се обсъжда именно това - защо САЩ продължава да дава информация за това, припомни той.

Демократите ще изчакат да мине процедурата за управител на БНБ в пленарна зала, "те имат кандидат", но са категорични, че смяната не трябва да е сега.

Радев предупреждава партиите: Търпението на българите се изчерпва

Радев предупреждава партиите: Търпението на българите се изчерпва

Президентът връчва третия мандат най-късно в петък