ДБГ остава във властта.

Партията на Кунева ще предложи на всеки депутат от РБ, а и на всички от управленското мнозинство декларация за подкрепа на правителството. В декларацията ще има 5 приоритета, за които ДБГ ще искат да се случат за първите 6 месеца от 2016 г.

Припомняме, реакцията на хората на Кунева стана необходима, след като в събота ДСБ обяви, че сваля доверието си от кабинета и минава в опозиция. Здравният министър Москов обаче остана на поста си, като в замяна напусна зам. шефското място в партията.

Реформаторският блок в управлението е гаранция за стабилност на институциите - гласи решението на Движение България на гражданите (ДБГ), взето днес на изпълнителен съвет на партията.

Приоритетите, които от формацията на Кунева ще предложат са антикорупционно законодателство, реформа в образованието и здравеопазването, оптимизация на разходите в енергетиката и ускорена работа по електронното управление.

Ако декларацията се подпише от депутатите на ДСБ, то значи те не са в опозиция, смята Кунева. Според нея, ако искаш да си в опозиция - си в такава „без нюанси”.

Да бъдем по-толерантни към българските политически особености, след като дори в природата има такова странно създание като птицечовката
Даниел Вълчев за ДСБ

От партията на вицепремиера ще очакват от ГЕРБ да предложат кандидатурата за следващ министър на правосъдието, като не смятат, че тя трябва да дойде от Реформаторския блок.

От новия правосъден министър Кунева ще очаква да има конкретна визия за конкретни промени в техните срокове, ясна йерархия за по-важните промени и ще искат да търси широка парламентарна подкрепа за своите виждания.

Вицепремиерът коментира и приетите конституционни промени, които станаха препъни камъка в отношенията на ДСБ с управленското мнозинство.

Според Кунева промените са стъпка в правилната посока, но тя припомни, че дори първият документ, известен като Историческия компромис, не е бил достатъчно амбициозен.

Затова ДБГ вече е готово да гледа към иницииране на широк дебат за следващите конституционни промени.

От партията се надяват утре в централата на СДС да се свика управляващият орган на РБ, за да се вземе едно общо решение, свързано и с декларацията на ДБГ. На срещата трябва да присъстват и петимата министри от квотата на реформаторите.

Кунева обаче от сега не вижда причини да се прекроява коалицията. За нея резултатите от местния вот са препотвърдили, че партиите от мнозинството продължават да се подкрепят от повечето хора.

Заместникът й Даниел Вълчев коментира позицията на ДСБ с шеговития и леко подигравателен съвет „да бъдем по-толерантни към българските политически особености, след като дори в природата има такова странно създание като птицечовката”.

Вълчев коментира и оставането на Москов на министерското кресло с аргумента, че нито един министър от РБ не е на конкретна партия и не е в правото на нито една партия да оттегля министър или да предлага нов такъв.

Погледът на ДБГ се отправи и към продължаващите вечерни протести в подкрепа на подалия оставка Христо Иванов, в които вече се включиха и редица съдии. По същество според Кунева всеки има право на протест, но тя отбеляза и личното си мнение: че да протестираш и да си в управлението е върховна форма на лицемерие.