Служебният вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отговори на писмото от Прокуратурата на Република България (ПРБ), съдържащо проект на заповед за създаване на Национално междуведомствено звено с участието ПРБ, МВР и ДАНС във връзка с провеждането на парламентарните избори на 2 октомври 2022 г.

В писмото си до главния прокурор Иван Гешев Демерджиев заявява, че общите действия на МВР и прокуратурата са много важни за гарантиране на честното провеждане на вота, но няма законово основание за създаване на такова междуведомствено звено.

"В Изборния кодекс не се съдържа основание за издаване на заповед в предложения смисъл. Предвид липсата на изрично основание, не се налага издаването на предлаганата заповед", посочва Демерджиев. 

Наистина ли трябва да гласуваме  на всяка цена?

Наистина ли трябва да гласуваме на всяка цена?

В продължение на много години сме повтаряли, че едва ли не гласуването и демокрацията са едно и също нещо и който не гласува, не е демократ, който не гласува, саботира демокрацията. Повтаряли сме също, че няма начин да не гласуваме, защото ако не идем до урните, гласът ни ще се преразпредели в полза на някого другиго, когото изобщо не желаем да видим във властта.

Според него в действащото законодателство са уредени необходимите предпоставки структурите на МВР и прокуратурата по време на предизборната кампания и в деня на изборите да изпълняват законово определените си функции.

"Сътрудничеството между органите на МВР и прокуратурата е особено важно в контекста на предстоящите парламентарни избори, за да се гарантира упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и законите правов ред", отбелязва още Иван Демерджиев.

Припомняме, че и предишният вътрешен министър, а и служебен през 2021 г., отказа на прокуратурата да участва в подобно звено. Бойко Рашков заяви, че не вижда смисъл в общата работа за изборите между МВР и прокуратурата. Според него предложението на Иван Гешев за национално междуведомствено звено е несъстоятелно.