Българите да излязат да гласуват на 12 май, защото това е тяхно свещено право. Това призова в ефира на bTV лидерът на БСП Сергей Станишев и подчерта колко е важно да не бъде разпилян протестният вот, вотът на тези, които не харесват статуквото. Според лидера на БСП такова разпиляване би имало, ако се гласува за малките партии.

„Близо 2/3 от българите не искат повторение на мандата на ГЕРБ, обаче участват 45 партии , повечето дори не се борят за 4%, а за 1%, за който получават парламентарна субсидия", обясни Станишев.

Единственият полезен ход и действие, за да се случи промяна на статуквото, е гласуването за БСП, категоричен бе лидерът на социалистите.

„Да, може много хора да не ни харесват, имат своите разочарования и претенции към нас, но ние сме единствената партия, която гарантира, че ГЕРБ няма да се завърне", уточни той.

Единственият изход от тази ситуация, до която е докарана България, е тотална промяна. Да има нов субект, който носи ясна политика и ясни ангажимента, подчерта лидерът на червените и бе категоричен: „Гласуването за малки партии ще обслужи статуквото".
Трябва да се променят много неща в начина, по който функционира държавата, парламента, конституцията, в начина на избиране на народни представители, призна той.

Запитан дали вече са водени преговори за коалиционно правителство с ДПС, „Атака" и „България на гражданите", Станишев обясни, че не са водени разговори за бъдеща коалиция. Той обясни, че България има нужда от обединяване на усилията, начело с един безусловен капацитет. Той подчерта, че това правителство не може да бъде създадено по модела на тройната коалиция, защото този модел е изчерпан.
„Когато се види кой какво доверие има, ще отидем и ще говорим с тях", обясни лидерът на социалистите.

Никой не иска, който мисли демократично, за бъдещето на България, да прави коалиция с ГЕРБ, с Борисов, с Цветанов, защото те сринаха всичко, обясни Станишев и допълни: „Щом пет толкова различни партии - БСП, „Атака", ДПС, ДСБ, "България на гражданите" сме опрели до там да поканим външна фирма, която да направи паралелно преброяване..."

Припомняме, на 7 май петте партии подписаха споразумение за 100-процентово паралелно преброявате на гласовете.

"Изборът е да спасяваме държавността, политиката от една групировка, която съсипа всичко, управляваше 4 години задкулисно", допълни Станишев.

Той защити идеята за създаване на програмно правителство с мандата на БСП.
Преди да се случи националното правителство трябва да минат изборите, българите да си кажат тежката дума. Основната кауза, която отстояваме, е кауза на промяната, нека си спомним, че не участваме в редовни парламентарни избори, а в избори, до които се стигна след протести, които свалиха правителството.

Той обясни, че отговорност в евентуално бъдещото програмно правителство ще носи партията мандатоносител - БСП. Политическата отговорност, отговорността за програмата, за нейното реализиране, носи този, който е получил отговорността да състави правителството, обясни лидерът на червените.
Той бе категоричен, че БСП няма да допусне компромиси по определени важни неща - че има нужда от възстановяване на икономиката, да се спре рекетът на бизнеса, увеличаване на доходите на тези, които са крайно засегнати от кризата, спасяване на енергетиката и промени на вътрешните баланси, подкрепа на най-слабите - на майчинството, защото „децата трябва да бъдат опазени по време на криза".
„200 хиляди работни места е реалистична дори недостатъчна цел - и това е първият приоритет на следващата власт", изтъкна Станишев.

ГЕРБ няма как да избягат до факта, че 4 години имаха абсолютната власт, припомни той и обясни: „4 години нямаше диалог, имаше командване, имаше спускане на решения. От днес за утре се променяха решения. ГЕРБ сега всичко приказват, само и само да излъжат за пореден път българите - обещаха 200 хиляди нови работни места, средно европейски доходи, подкрепа на малкия и средни бизнес, а превърнаха управлението си в задкулисна игра".

Станишев призова хората да се запитат искат ли статуквото или искат промяна, „защото ако ГЕРБ получат доверие, това ще е статуквото".

„Единствения начин да се получи програмно правителство с ясна отговорност, е да се гласува за БСП. Аз ще отида и ще разговарям с всички лидери на партии, които влязат в парламента, и ще им кажа - това е нашата програма, имате ли желание да подкрепите едно правителство, в което водещо ще бъде експертното начало, но с ясна програма", обясни Станишев.

Той допълни, че трябва да се реши кое е необходимо на икономиката, как да се промени политическият модел, така че гражданският контрол да бъде засилен. „Трябва да има възраждане и на парламентаризма, защото той беше смачкан, убит от Борисов", констатира лидерът на БСП.

Запитан за основните приоритети на партията си, той посочи: „Първата задача е да бъде свален ГЕРБ от власт, БСП да бъде първа политическа сила и да бъдем в състояние да направим правителство, което ще извади България от кризата, защото тя е не само икономическа и политическа, тя е и духовна, хората са обезверени, затова трябва здрава работа, за да се извади страната от тази ситуация".

„Аз съм убеден, че такова правителство може и ще бъде съставено, защото това е национална необходимост", изтъкна отново лидерът на социалистите и в заключение се обърна към хората, които са притискани и заплашвани за гласуването: „Искам да кажа на хората: Не се страхувайте, ще гарантираме свободата на гражданите, всеки, койот се опитва да ви заплаши, сигнализирайте БСП, ние ще ви помогнем".