Ние сме много добър отбор и с резултата от изборите за Европейски парламент отворихме възможност за бъдеща работа на следващите избори. С такъв коментар ген. Атанас Атанасов от "Демократична България" откри брифинга в централата на партията след изборите за Европейски парламент.

От обединението считат резултата от изборите за задоволителен и такъв, че превръща обединението в политически фактор, който ще влияе и върху политическите процеси в България.

Резултатите от евроизборите дават добра изходна позиция за вота през есента - за местната власт, смята и лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Той обеща, че ДБ ще надгради резултата и вътрешните избори ще го докажат.

Радан Кънев: Показахме, че в България има истинска алтернатива на ГЕРБ

Радан Кънев: Показахме, че в България има истинска алтернатива на ГЕРБ

ДБ вече е фактор в политическия живот според Стефан Тафров

По думите на Иванов резултатът ясно и ярко показва, че БСП на Корнелия Нинова не може да бъде алтернатива на настоящето управление. От "Демократична България" обаче могат да бъдат опонент на управляващите, защото промяната е неизбежна.

"Ние сме единствените, които се борят за промяна на българската демокрация. Затова се наричаме "Демократична България", аргументира се Христо Иванов.

От "Демократична България" изказаха голяма благодарност на свободните български граждани, които са гласували за обединението, както и за всички активисти, които направиха възможна кампанията.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов допълни, че с работата си от обединението имат воля за надграждане. ДБ храни обаче и скромност, и съзнание колко много трябва да работят.

И Христо Иванов и Атанас Атанасов благодариха както на участниците в евролистата, така и на доброволците и активистите за неуморната работа по време на кампанията. Европа тепърва трябвало да осъзнае как да се гарантира върховенството на закона, как да отстояваме единството на континента и как да се справяме с кибератаките.

В „Демократична България” доволни от резултата на евроизборите

В „Демократична България” доволни от резултата на евроизборите

БСП не може да смъкне ГЕРБ от власт и не им е алтернатива, смята Атанасов

Водачът на листата Радан Кънев заяви амбиция ДБ да са стабилна алтернатива в българската политика. Той също заяви, че няма време за почивка и "всички разбираме, че вече сме в кампания за местните избори".

Кънев подчерта извода от изборите за Европейски парламент, че БСП не може да бъде алтернатива на ГЕРБ.

На въпрос как ще работи с депутатите от ГЕРБ, с които ще са заедно в ЕНП Кънев заяви, че ще работи за промяна на Европейската народна партия (ЕНП) и "все така критично към ГЕРБ".

Той ще работи и за друга политика по отношение на нелегалната миграция, за включване на българските граждани в електронното гласуване и други.

От своя страна Стефан Тафров, втори в листата на ДБ, посочи, че се радва от резултата от евроизборите, защото "Демократична България" ще е част от общността на Европейския парламент.

Той изрази съжаление за ниската избирателна активност. Според него хората са отблъснати от високата корупция и имотните скандали.

"Ние не се събираме от избори за избори, а при нас има едно съвпадение на ценности, принципи и политики, които ни правят едно цяло, а не конюнктурно обединение", подчерта Тафров.

От своя страна Владислав Пенев от групата на "Зелените" посочи, че резултатът от изборите е сладък и очаква Радан Кънев да бъде "най-зеленият" евродепутат, защото хората искат чиста храна и природа. По думите му обединението показало, че може да работи заедно и да печели.

Амбициите ни са да променим България и Европейския съюз, доколкото е възможно, похвали се Пенев.

Всичко за изборите на Европейски парламент в България може да видите тук.

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%