Днес е ден за размисъл преди втория тур на местните избори. На балотажа в неделя (1 ноември) избирателите ще трябва да дадат гласа си за кмет на община, кмет на район или кмет на кметство.

В общо 1128 населени места ще се проведе балотаж. В 970 от тях изборът ще е за кмет на кметство, в 25 - за районен кмет - в София, Пловдив и Варна и в 133 за кмет на община.

14 са областните центрове в страната, в които в неделя ще се проведе балотаж. В останалите кмет бе избран на първия тур.

На втори тур кмет ще избират в Пловдив, Видин, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Разград, Търговище, Силистра, Шумен, Враца, Добрич, Сливен, Перник и Хасково.

В 16 столични района ще се проведе балотаж.

В деня за размисъл е забранена агитацията и оповестяването на резултати от социологически допитвания, а нарушителите подлежат на санкции до 10 000 лева. Изборният ден започва в 6 ч. сутринта и ще продължи до 19 ч. Ако в този час пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи да упражнят правото си на глас, изборният ден може да се удължи до 20 ч.

Избирателят отбелязва своя вот в подадените му от СИК бюлетини само с химикал, пишещ със син цвят и само със знак X или V, в квадратчето с номера на избрания кандидат.

При сгъването на бюлетината трябва да се вижда нейният номер в долния десен ъгъл.

При грешка, избирателят може да получи само още една бюлетина.