В началото на месец април гражданско движение ДНЕС ще организира първите в България граждански избори за сформиране на граждански листи за 42-то Народно събрание.
Тези избори са в отговор на необходимостта, въпреки съпротивата от основните партии у нас, гражданското общество да получи реално представителство в българския парламент.

От движението са изпратили писмо до 48 партии с искане те да отворят листите си на сто процента, така че в тях да влязат изцяло излъчените от гражданските избори кандидат депутати.
ДНЕС подчертава, че няма да подкрепя никоя партия, а ще работи единствено и само в подкрепа на гражданското общество.

Първите граждански избори в България ще потекат на няколко етапа.
От първи до трети април ще се състоят номинациите.
Всеки гражданин в почти всички общини у нас ще може сам да номинира даден човек за кандидат, като за целта ще бъдат разкрити пунктове.

Номиниращите ще предоставят кратко CV, на този, когото номинират, а той от своя страна ще трябва да предостави декларация, че е съгласен да участва и че ще изпълнява точките от платформата, която ще бъде изготвена.
За да изготвят тази платформа са изпратени множество покани до експерти.

Изискванията към номинираните са да бъдат авторитетни и ползващи се с добро име, като няма да се допускат за номиниране осъждани, бивши и настоящи народни представители, министри или заместник министри, също така активисти и участващи в ръководните органи на политически партии или сътрудници на бившата ДС.

След като бъдат събрани всички номинации, ще се направи списък по азбучен ред на номинираните граждани.
Този избор ще се състои в областните градове на 4-ти и 5-ти април. Всеки гражданин гласува на бял лист, като изписва само едно име.

Гарантирана е пълна прозрачност при отварянето и преброяването на гласовете. За по-нататъшното състезание се класират първите трима с най-много гласове.

От движение ДНЕС обещаха в неделя отново да излязат пред медиите, за да обявят кои партии са се съгласили с тяхното условие да отворят на сто процента листите си.
От движението гарантираха, че всички срокове ще бъдат спазени и ще има достатъчно време гражданските листи да бъдат сформирани.

Организаторите на гражданските избори у нас бяха подкрепени от Дани Милев, Румънеца и Енчев и Фейсбук групата „Бъдеще на инат", които бяха на пресконференцията.
Невероятна идея, подкрепихме я веднага. Това е отличен шанс да вземем бъдещето си в свои ръце, обединиха се Румънеца и Енчев, Янка Рупкина и Дани Милев.

От ДНЕС не се наеха да прогнозират с конкретно число очакваната от тях избирателна активност, но заявиха, че вярват, че тя ще бъде изключително висока.
На въпрос каква ще бъде тежестта на въпросната декларация, която всеки номиниран ще подпише и как ще бъде гарантирано на хората, че бъдещите депутати в действителност ще изпълняват платформата, организатори се съгласиха, че това е въпрос на морал и че се на надяват на тяхната лична отговорност.

На въпрос какво ще се случи с държавната субсидия при евентуално влизане в парламента и дали освен листите партиите ще отворят и партийната си каса - шефката на движение на ДНЕС Анджелика Цокова заяви, че на този етап това не е решено, но със сигурност ще бъде изяснено и уточнено пред медиите в неделя.
От ДНЕС подчертаха, че едва ли ще разполагат с големи средства за предизборна агитация и всякаква открита подкрепа ще бъда от полза.