Днешният дневен ред на парламента бил причина за масовите протести днес. Тази позиция изразиха от ГЕРБ на брифинг в Народното събрание. Повод за гнева на опозицията стана точката в дневния ред за създаване на анкетна комисия за Мишо Бирата.

Има опит да се диша във врата на прокуратурата и да се дава насока на нейната работа, коментира Димитър Главчев. „Не смятаме, че това е точният начин”, допълни той.

ГЕРБ въпреки това ще подкрепят създаването на тази комисия. Според него създаването на комисия за Мишо Бирата е опит за политически натиск върху разследващите, които в момента проучват случая.

Създаването на подобни комисии не е нещо лошо според опозицията, но тяхното създаване не трябва да е основен приоритет за парламента. В работата на комисията ГЕРБ ще иска изслушване на Георги Първанов и Румен Петков.
Припомняме, в записите между Бойко Борисов, Ваньо Танов и Симеон Дянков бе намесено и името на експрезидента.

Те могат да дадат достатъчно светлина какво се е случило, смята Димитър Главчев. Герберите ще искат и анкетна комисия за случая с Христо Бисеров и за изгубените секретни документи от бившия премиер Сергей Станишев.

Десислава Атанасова също коментира, че се избягва актуалният дневен ред. Днес отпадна предложението на опозицията да се включи в седмичната програмата на НС да влезе Закона за здравето, внесен от МС, който касае транспонирането на евродиректива.
Атанасова призова кабинета да си подаде оставката.

Според Красимир Ципов пък създаването на комисия за Мишо Бирата прилича на случая с ареста на Никола Петков в парламента преди години. Той се оплака и от промените в Закона за МВР, според който не кметовете ще разрешават митинги, а МВР шефът.
От ГЕРБ се опасяват, че така ще се събират лични данни на протестиращи, за да може Пламен Орешарски да уволнява недоволни чиновници.