В близките месеци ще се направи нова дясна партия, съобщи пред Нова Телевизия бившият лидер на СДС Мартин Димитров. По думите му в нея може да влязат хора от СДС, ДСБ, Движение „България на гражданите", представители на гражданското общество, дори и от Зелените.

Той категорично отрече бъдещият син съюз бъде преустроена стара дясна партия и подчерта, че България има нужда от нова дясна формация.

Мартин Димитров определи оттеглянето на Иван Костов като правилен ход.

„Крайно време беше да даде път на младите. В ДСБ има много качествени хора - двамата, които първи подадоха оставки, Радан Кънев и Петър Москов са от най-качествените. Защо много по-рано не им беше даден път? С председател като Москов или други млади хора, десницата щеше да има съвсем различен вид още преди изборите", коментира той.

Според него, ако сега десните бяха участвали със Синята коалиция, са щели да спечелят над 10% избирателна подкрепа.

„При най-голяма вълна за ГЕРБ през 2009-та, изкарахме 7%. Сега ако имаше Синя коалиция, тя щеше да бъде над 10%", пресметна Димитров.

Според него следващият парламент няма да отговори на очакванията на избирателите и не изключи ново обществено напрежение.

„Като гледаме тези четири партии, как си представяте, че ще имаме стабилно правителство?".

„В момента тези четири партии поемат цялата отговорност и ако не се справят, а хората очакват резултати за месеци, те ще поискат други алтернативи. Следващото правителство няма да има и сто дни", изтъкна той.

По думите му най-лошото правителство, когато има да се решават тежки проблеми, е правителство на малцинството. В тази връзка Димитров посочи, че е по-добре да се остави да управлява служебното правителство в сегашния си вид. „Да имаш да решаваш важни въпроси, а да нямаш мнозинство в парламента си е истинско наказание", категоричен бе бившият лидер на СДС.