С противоречиви чувства комисията за ЧЕЗ прие доклада си. Съжаление изпитваха от ДПС. Рамадан Аталай подчерта, че освен това депутатите от ДПС в комисията изпитвали и уважение към труда по доклада. За да влезе той в пленарна зала, от ДПС щели да го подпишат.

Комисията по начало не беше сформирана с идеи, които да бъдат полезни за обществото, не спести критиките си Аталай. Според него самата комисия е неудачна. Очаквахме да не правим документ, който да бъде използван за други цели, подчерта депутатът.

С особено мнение ще подкрепим доклада, включи се и герберът Димитър Лазаров. И управляващите щели да уважат труда на комисията. Иначе той не е съгласен, че трябва да се регламентират важни изменения на Закона за енергетиката за правомощията на КЕВР. Няма как с нормативни и подзаконови актове да правим тази регламентация, смята Лазаров.

Идеята на Комисията за ЧЕЗ е да докажем, че България е парламентарна република, да няма съмнение, че има опити за криене на информация, и да защитим обществения интерес, обясни червеният депутат Таско Ерменков. Докладът трябва да се разгледа от пленарна зала.

С документа депутатите задължават Министерски съвет за извърши задълбочен анализ на изпълнението на целите на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в срок от 1 година. До края на годината Министерски съвет трябва да определи стратегическите обекти в сектор "Енергетика".

Припомняме, срокът на временната комисия за сделката за ЧЕЗ, която бе сформирана по настояване на БСП, изтича. Във вторник тази седмица депутатите за първи път се опитаха да се разберат по доклада, но отложиха с два дни срока. Тогава Жельо Бойчев се оплака, че всъщност комисията не може да има правилни заключения заради липсата на информация, тъй като такава била отказана от страна на ЧЕЗ, купувача "Инерком" и Българската банка за възстановяване и развитие.

Самият председател на комисията Жельо Бойчев днес коментира след приемането на доклада, че не е удовлетворен, тъй като "не изпълнихме някои от големите очаквания, които имаше към комисията" и основно да дадат отговор на въпроса - кой и с какви средства купува активите на ЧЕЗ в България.

Комисията предлага на Министерски съвет да извърши цялостен анализ на изпълнението на целите, заложени в стратегията за приватизация на ЕРП.

Комисията възлага на БНБ да предостави информация, относно финансовите ангажименти на български банки, свързани с тази сделка.
"Искаме да бъде направен и преглед на дейността на специалните служби в целия ход на сделката", обясни народният представител.

"Без да знаем кой финансира сделката с ЧЕЗ, не можем да бъдем сигурни кой е купувачът", категоричен бе Бойчев. Той заяви още, че не приема, че българските специални служби да нямат информация относно хода на сделката и кои са ангажираните лица.

Припомняме, че след като на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп", последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала Гинка Върбакова заяви, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

Междувременно депутатите в пленарна зала гласуваха повече правомощия на КЕВР с изменения в Закона за енергетиката, с които се дава възможност на регулатора да проверява сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком България".

Така Комисията за енергийно и водно регулиране ще може да поиска официален писмен отговор от чешката компания ЧЕЗ дали сделката за продажбата на българските й активи е окончателно приключена или не. Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче промяната няма да има отношение към сделката ЧЕЗ.