Няма как несъществуваща коалиция да издигне чиято и да било кандидатура, така зам.-председателят на ДПС Лютви Местан коментира твърдението на лидерът на ДСБ Иван Костов, че зад кандидатурата на Меглена Кунева за президент стои тройната коалиция.

Местан припомни, че мандатът на тройната коалиция е приключил на 25 юни 2009 година.

Той подчерта, че досега от ДПС не са изразили позиция за подкрепа на даден кандидат и не са изразили позиция за участие в каквато и да е конфигурация. Все още не е ясно и дали ДПС няма да издигне кандидат.

Във връзка с подготвяния от БСП вот на недоверие от партията на Ахмед Доган са категорични, че трябва да бъде поискан вот на недоверие за цялостната политика на правителството на Бойко Борисов, но на първо време може да се иска тематичен вот на недоверие.

Едноличният модел на управление може да бъде променен само през избори. В рамките на това Народно събрание промяна в модела не може да има, категорично заяви по време на пресконференция в централата на партията Христо Бисеров.

Лютви Местан изтъкна, че тематичните вотове имат по-скоро за акцент корекция в управлението, но в този случай трябва да се иска вот на недоверия за цялостната политика. „Ние сме готови за избори 3 в 1 и настояваме за вот на провала на цялостната политика на правителството, защото смятаме, че политическият ресурс на управляващите е изчерпан", добави Местан.

Ръководството на ДПС смята, че промените в Конституцията би трябвало да се гледат в по-спокойна обстановка, а не в предизборна ситуация.

За решението на Конституционния съд за пенсионните фондове от ДПС са категорични, че трябва да има оставки.