Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите на "Има такъв народ" по един особен начин, а не с президента, така че поставихме каруцата пред коня. Това заяви пред bTV бившият конституционен съдия Пламен Киров по повод връщането на втория мандат за съставяне на правителство.

Според него обаче нищо фатално не се е случило и днес ще приключи и вторият опит да се създаде правителство.

Той напомни, че предстои да бъде направен третият и последен задължителен опит за излъчване на министерски съвет от парламента. По думи на Киров обаче това е малко вероятно.

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Слави Трифонов вижда неизбежна катастрофа, ако опита да състави кабинет

Ако ИТН направят правителство сега, щели да са зависими от доказано компрометирани политически субекти

"За съставяне на правителство от третия опит специалисти са ДПС - както за правителството на Беров, така и за мандата, когато беше формирана Тройната коалиция през 2005 г. Те държат ключа на познанието как се формира правителство с трети мандат, но ми се струва, че този път няма да прибегнат до техните услуги", отбеляза бившият конституционен съдия.

Той обясни, че държавният глава има 7-дневен срок при третия опит, за да връчи мандат на парламентарна група, а не на лице, излъчено от парламентарна група. След връчването на този проучвателен мандат срокът също е седем дни.

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

Десислава Атанасова посочи трите лъжи на Слави Трифонов

Според Киров президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. Той подозира, че Радев вече е взел решение и това е третата по численост парламентарна група - на БСП.

По думи на Киров в столетницата е по-сложно вземането на решения, тъй като става въпрос за партия с демократични традиции, в която се свикват широко представителни органи, които вземат политическите решения.

Ако в двуседмичен срок не приключи процедурата по опитите за формиране на кабинет, президентът ще разпусне Народното събрание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно правителство и след това ще назначи състав на новата ЦИК, обясни бившият конституционен съдия.

ДПС не се бъркат във волята на държавния глава за третия мандат

ДПС не се бъркат във волята на държавния глава за третия мандат

Хамид Хамид не коментира изказването на Борисов