„За народа - от земните богатства, за Прокопиев - затвора" и „Президентът Плевнелиев - властелин на екомафията" - с тези два лозунга политически клуб „Екогласност" се противопостави на извършваното от години ограбване на подземните богатства на България.

Председателят на „Екогласност" Емил Георгиев отправи тежки обвинения към служебния министър на екоминистерството Юлиян Попов и президента Плевнелиев. „Екогласност" по традиция нападна остро собственика на „Каолин" Иво Прокопиев, когото Георгиев вече обеща да не нарича олигарх, а „червенобузест красавец".
Той изтъкна и че българският народ е дотолкова обеднял и мизерстващ, че е започнал да се самоубива и самозапалва, а в същото време държавата изнася тонове природни богатства на безценица, богатства, които според конституцията, са собственост на всички граждани.

Георгиев даде обичайните примери с фирмите "Дънди прешъс", "Аурубис" и "Каолин". Прокопиев плаща 46 стотинки за един тон варовик, а след това го продава на цена 27 лв. за тон, изтъкна Георгиев.
Припомнена бе и таксата от едва 2% за златото на България, при положение, че преди да се отдаде на концесия на тези фирми, държавата е произвеждала злато на стойност 2 млрд. лева годишно.

Георгиев заяви, че всички са се надявали след падането на кабинета „Борисов" президентът Росен Плевнелиев да покаже, че е държавен глава на всички българи и да потърси отговорност на тези фирми. Това обаче не се е случило.

„Екогласност" обяви, че на 8 април от 11.30 часа организира протестно шествие с начална точка Министерството на околната среда и водите и крайна - Президентството под наслов „Президентът и Екоминистерството - съучастници в ограбването на природните богатства".
Ако до края на април не бъдат взети мерки и не бъдат проведени разговори, от „Екогласност" се заканиха да поискат оставката на Юлиян Попов и на президента.