Електронното гласуване значително ще намали търговията с гласове по време на избори. „Ако много хора, особено тези, които сега не ходят да гласуват, могат бързо, лесно, без да ходиш да се вреш някъде да гласуваш, това би променило ситуацията, която е в момента - всяка година, на всеки  избори се купуват гласове. Мнението е на експертът по сигурност Тихомир Безлов, който в студиото на Нова телевизия коментира излъчен репортаж за търговия с вот преди местните избори в Горна Малина.

Разследването показва лицата на двама купувачи на гласове Стефан Пастора и Златко Георгиев Циганина, които са били герой на подобно разследване преди една година. Цената, която искат на глас е 100 лв, като гарантират до 80 гласа и контрол чрез собствен човек в избирателната комисия.

Прокуратурата в Елин Пелин е започнала досъдебно производство по случая. Разпитани са 25 свидетели. Още...

В края на репортажа става ясно, че и двамата са направи самопризнания пред полицията, което означава най-вероятно, че ще сключат споразумение с прокуратурата и ще получат условна присъда или пробация. На практика това означава, че за следващите избори те отново ще са на улицата.

Припомняме, произвеждането на референдум заедно с местните избори на 25 октомври се прави по предложение на държавния глава Росен ПлевнелиевДепутатите отхвърлиха другите два въпроса, предложени от президента, и оставиха само един - за електронното гласуване.

Тихомир Безлов бе категоричен, че при една активна и агресивна прокуратура залавянето на търговците на гласове не би трябвало да бъде проблем. Въпреки обаче всички репортажи и разследвания, търговията с гласове се случва на всеки избори - равносметката е, че в последните 5 години се е случвало 4 пъти, само 2012 година нямаше избори, допълни експертът.

Той и журналистът Васил Иванов се съгласиха по мнението, че са нужни и законодателни промени, които да разрушат настоящата ситуация, която прави и даващия, и приемащия подкуп подсъдни. Законът удря равно и двамата и на практика няма подаване на сигнали.

Според Васил Иванов гласове в момента купуват предимно настоящите кметове, които са спечелили пари през изминалите 4 години мандат. Такава е най-масовата практика, с което Тихомир Безлов не се съгласи, тъй като според него пазаруването на вот е от страна на всички представителите и партии.

Васил Иванов смята също, че чисто законодателно трябва да се формулира и наказание за човек, който е включен в тези списъци с имена, които се предлагат за продажба на вота. Едно наказание от 10 години, например, лишаване от право да гласуваш, също би свършило добра работа в борбата с този вид корупция.