Форум за бъдещето на Балканите събра в София политици от европейски ранг. "ЕС се среща с Балканите" (EU meets the Balkans) се провежда за трета поредна година и е посветен на стратегията на ЕС към региона на Балканите. Организирано е от Европейския либерален форум, с подкрепата на "Алианс на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

Оливер Вархей, европейски комисар по съседство и разширяване, поздрави участниците във форума. По думите му това е форум, където не само тестваме идеи, но и където откриваме как да се придвижим напред в следващите години. Според него София е най-доброто място, където тези теми да се обсъдят. Еврокомисарят акцентира и на предстоящите европейски избори. Това е голямо предизвикателство, смята Вархей. Геополитическата ситуация се е променила и подчерта руската агресия в Украйна. Днес повече от всякога политиката по разширяване представлява политика на инвестиции в сигурност, според него. Разширяването е фундаментален приоритет, по мнението на еврокомисаря. Вратата е отворена, увери той кандидатите от Западните Балкани. Имаме 9 кандидатки, похвали се той. ЕС има ясна програма за разширяването, но следващата комисия трябва да е комисия на разширяването, обясни Оливер Вархей.

Този форум придоби по-голямо значение в последните години. Това заяви евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк. През тези години ЕС се промени, смята той. При пандемията европейската общност излязла като единно цяло, по думите му. Мнозина казвали, че при руската агресия ЕС ще се огъне, но това не се сбъднало. Помощта била целенасочена. Сега въпросът е в какъв ЕС искаме да живеем, по думите му. И двете кризи показаха едно- Съюзът продължава да бъде най-атрактивното място, убеден е Кючюк. Трябва да се интегрираме повече между нас, допълни той и настоя за присъединяването ни към Шенген и по суша. Ние не сме полу-държава и не приемаме полу-Шенген, категоричен бе евродепутатът.

Външният министър в оставка Мария Габриел изпрати положително послание към Западните Балкани: "Вие тук имате приятели". Искаме да бъдат ускорени процесите, сподели първият ни дипломат. Повече от всякога имаме нужда да бъдем обединени пред общите заплахи, сподели външният министър. Сложната геополитическа ситуация поставя под риск европейската и световната сигурност, опасява се Габриел. Интеграцията и солидарността са най-силното оръжие пред заплахите, смята тя. Много е важно да не губим от поглед антиевропейската дезинформация и пропаганда, допълни първият ни дипломат.

България не поставя допълнителни условия за членство на РСМ в ЕС, увери Мария Габриел. Според нея с конструктивен дух можем да напреднем. ЕС е по-динамичен и по-диалогичен със своите партньори, категорична бе Габриел. За нас са изключително важни добросъседските отношения, изтъкна тя. България е и ще продължи да бъде надежден партньор на Западните Балкани, обяви външният министър. Страната ни ще работи Западните Балкани да станат член на ЕС.

Балканите не могат повече да очакват да бъдат центъра на света, предупреди Соломон Паси. Затова не трябва да си губим времето, по думите му. До 2027 година преговарящите страни от Западните Балкани трябва да приключат преговорния процес, за да влязат през 2028-а. Западните Балкани трябва да се интегрират първо помежду си и после в ЕС. Не трябва и да се забравя общият враг- Русия, съветва още Соломон Паси.

Има много ползи от разширяването на ЕС, уверява Мария Габриел

Има много ползи от разширяването на ЕС, уверява Мария Габриел

ЕС вече е направил големи инвестиции в региона