Служебното правителство е напълно наясно какво се случва със злоупотребата с европейски средства, но не прави нищо по въпроса.

Това алармира на брифинг съпредседателят на ПП и бивш финансов министър Асен Василев.

Служебното правителство е получило сигнал от редовното такова, като същия сигнал е подаден и към Европейската прокуратура, като става въпрос за работата на Агенцията за одит на европейските средства. Злоупотребите са свързани с евросредства, които са се раздавали през годините на ГЕРБ по начин, по който самата Европейска комисия оценява, че има огромен риск за злоупотреби.

Също така става въпрос за сигнал за над 500 договора за евроюридически услуги, които са били неправомерно възложени от МРРБ през годините - неправомерно, тъй като министерството няма право да ползва външни юридически контроли за защита по делата.

Те не само, че са били възложени, а са били сертифицирани от дирекцията в Министерство на финансите, след което нито един от тези сертифицирани договори не е бил одитиран. Сумата за юридическите договори е над 5 млн. евро, като 50 договора има кантората на адвокат Менко Менков, уточни Василев.

Асен Василев сигнализира, че одитът на евросредствата в България е правен абсолютно тенденциозно, проектите са били предварително подбирани - одитирани са пчелини, вместо истинските проекти.

Иван Христанов: Разрушеното доверие между народ и държава е най-голямото престъпление на старите управляващи

Иван Христанов: Разрушеното доверие между народ и държава е най-голямото престъпление на старите управляващи

Всички министри на земеделието за последните 10 години

И всичко това обаче е ставало с протекция от Брюксел - Европейската прокуратура обаче трябва да се изкаже по въпроса.

Уволненият шеф на Агенцията вече е върнат на работа, като Асен Василев не знае кой е взел решението - дали Гълъб Донев или президентът Румен Радев.

В момента има една единствена задача - следите да бъдат заметени, а за да не стане това, трябва да имаме истинска антикорупционна комисия и правителство, което да работи с Европейската прокуратура, за да разнищи случая докрай, закани се Василев.

Бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков добави, че казусът не зависи от българската прокуратура, а от европейската. Изборът, който трябва да направим на 2 октомври, е дали искаме да имаме силна КПКОНПИ, който да работи с Европрокуратурата и да разнищи този казус. и тези хора вместо да управляват страната, както се надяват, да отидат в затвора, настоя той.

Иван Шишков обмисля да смени ръководството на АПИ

Иван Шишков обмисля да смени ръководството на АПИ

Правителството имало гъвкаво решение за интерконектора с Гърция