Часове, след като стана ясно, че руската компания „Атомстройекспорт" е увеличила до 1 млрд. евро иска към българската НЕК заради отказа на страната ни от проекта „Белене", от ГЕРБ обявиха, че ще инициират парламентарна анкетна комисия, която да провери как са сключвани тези договори, имали ли са основание в защита на българските интереси, кой ги е подписвал и срещу какво и колко.

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев коментира в кулоарите на парламента, че шест месеца откакто българското правителство, подкрепено от НС, е взело решение за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене", ние не сме имали такива претенции и съответно ГЕРБ не подкрепят такива претенции от руската страна.

Такива претенции се доказват в съда и затова ние изготвяме нашата защитна стратегия чрез адвокатска къща, която сме наели, заяви Червенкондев и добави: „Не приемаме такива претенции и ще разследваме напълно договорите дали са за националните интереси."

Ситуацията, в която се намираме и яхнатата вълна от страна на други партии много ми напомня на поговорката „Крадецът вика - дръжте крадеца."

Диан Червенкондев припомни, че ние също сме завели контраиск и подчерта, че казусът „Белене" ще приключи, когато Арбитражът се произнесе.

Ние считаме, че нашите претенции са основателни и защитими, заключи депутатът.

Междувременно в Йерусалим министър Добрев коментира, че исканата от „Атомстройекспорт" сума е неоснователна.

Има внесен иск, има писмо до Националната електрическа компания. Искът не отговаря на принципните договорености, които имахме с „Росатом" и „Атомстройекспорт", посочи той.

Той допълни, че през шестте месеца  от отказа на българското правителство и българският парламент  за спиране на АЕЦ „Белене", управляващите са изработвали своята защитна стратегия.

Работим с най-добрата адвокатска кантора в света, заяви Добрев и допълни, че тя има спечелени много дела, включително и срещу Русия.