За първи път след парламентарни избори получилите първи резултат няма да дават брифинг в изборната нощ.

Това става ясно от прессъобщение на ГЕРБ, в което се казва, че ще коментират единствено и само официални резултати от провелия се вот, оповестени от Централната избирателна комисия.

Народът е този, който определя кой ще управлява държавата. Задължение на национално отговорните партии е да гарантират спокойствието в страната и авторитета на държавата си и да съдействат за запазването на социалния мир, заявяват още от ГЕРБ.

Безсмислено е да има пресконференция без да има конкретни и точни резултати", заяви междувременно Красимир Велчев, който напусна сградата на НДК, минути след началото на изказването на Сергей Станишев пред медиите. Относно до сега известните резултати, Велчев обясни, че избирателят решава и гласува.

„Ние не можем да кажем „и да нямаме гласове ще направим гласове", изтъкна той. Велчев обаче вметна, че и те могат както останалите политически сили да направят програмен кабинет, само че няма да бягат от отговорност и той ще има ясно определен премиер и министри.

За да може да съществува, този кабинет трябва да има подкрепа, а не пазарлък и раздаване на министерства. Ако ДПС или АТАКА решат да подкрепят един такъв програмен кабинет, нека го направят. Ако не, да си направят Тройна коалиция", призова Велчев.

Запитан, на какво отдава факта, че никой не желае да се коалира с ГЕРБ, той отвърна, че го отдава на това, че в последните месеци, всички опоненти са се обявили за така наречената „широка коалиция". Това според Велчев значи „широка безотговорност" и връщане към положението от времето на Тройната коалиция - никой да не носи за нищо отговорност.

На въпрос, къде е Бойко Борисов и дали той ще се появи в НДК, Велчев отговори „Не знам. Аз излизам от тук и отивам в щаба. За съжаление, той не ми дава отчет."