ГЕРБ ще пробие модела на ДПС "7 от 7 общински кметове" в Кърджалийско. Такава прогноза направи шефът на предизборния щаб Цветан Цветанов по време на посещението си в Джебел, предаде БТА.

Според Цветанов резултатите на ГЕРБ от изборите в смесените региони ще са много по-добри от тези през 2007 и 2009 година. Той обаче се въздържа да даде прогноза колко точно общински кметове може да спечели партията в област Кърджали, но заяви, че няма да бъдат и седемте от ДПС.

Убедеността си за успех на ГЕРБ в изборите Цветанов подкрепи с 98-процентовото покритие на партията в страната, което се изразява в 5001 общински съветници и 1528 кметове на кметства в тези избори.

Това, което трябва да направим, е и което хората очакват - край на противопоставянето и край на неуважението и предизвикателството, което някои партии налагат, и тогава вече няма да съществува етническият проблем,
допълни Цветанов.

Посещението му в област Кърджали ще продължи през целия ден, като освен в Джебел и в Черноочене, са предвидени срещи в Кирково и в Ардино. Визитата на Цветанов ще завърши с голям митинг-концерт в областния град от 18.30 часа, на който ще бъде представена и кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ.

По-късно в Кърджали пристигна и кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев.

Нашата кауза за Кърджалийския регион е да го извадим от изолация, заяви той при срещата си с граждани в центъра на града.

Ексминистърът успокои хората, че съвсем скоро пункт Маказа ще бъде отворен, на 15 октомври е последна инспекция, за да се огледа от българска страна дали още нещо има да се довърши.

Плевнелиев коментира също така, че няма нищо против ДПС да гласуват срещу него, както наскоро призова лидерът на движението Ахмед Доган.

Основният опонент на Плевнелиев е кандидатът на левицата Ивайло Калфин, който с удоволствие прие офертата да получи гласовете на ДПС. „Ние разчитаме на гласовете на всички български граждани, независимо от кой етнос са - роми, турци, защото те имат правото на избор и могат да гласуват по съвест за тези, които вършат работа, каза още Плевнелиев.