На неформална среща с медиите в зала „Мати" лидерът на социалистите Сергей Станишев представи част от кандидат депутатите от гражданската квота на „Коалиция за България" за предстоящия вот.

Сред тях са видни спортисти, лекари, издатели, хора на изкуството, но и лица, познати от политическия живот на страната.

Сергей Станишев използва възможността за пореден път да отправи сериозни критики към управлението на ГЕРБ, изтъквайки, че то е пагубно за страната и е една от причините БСП да започне политика на отваряне към гражданското общество.

Той определи лицата, които влизат в гражданските квоти на БСП като личности, които са почувствали пагубните резултати от управлението на ГЕРБ, полицейщината, подслушването, характерни за мандата на вече бившите управляващи.
„ГЕРБ са антитеза на духовността и културата", категоричен беше соцлидерът.

Сред лицата в гражданската квота на БСП е оперният певец Калуди Калудов, който определи последните 3 и половина година от управлението на страната за най-тежкия период за българската култура.
„Моята гражданска позиция е, че през последните години управлението на страната беше геноцид за българската култура", заяви Калудов. Той изтъкна, че в много среди на културния живот има сериозно съкращаване на хора и затваряне на културни институции.

Оперният ас припомни готовността си да започне гладна стачка, когато операта в Пловдив е била пред закриване. „Българската култура е в много тежко състояние, провинциалните театри изнемогват", заяви той.

Издателят и продуцент Мартин Захариев също влиза в гражданската квота на БСП. „Писна ми да се чувствам в плен в собствената си родина", заяви той. „Единствено БСП отвори не завесата, а портала за гласа на гражданите. Аз не припознах никъде тази степен на демократичност, както в БСП", заяви Захариев.
„Считам, че това, което прави Сергей сега, е правилният ход", продължи той, изтъквайки, че соцлидерът е единственият благоразумен и предвидлив лидер.

В отговор на журналистически въпрос, членът на УС на АБРО отрече да е имал нещо общо с партия „ГОРД" на Слави Бинев, но призна, че има приятелски отношения с него. Захариев призна и че е участвал в издигането на кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София от Граждански инициативен комитет в Банкя. От тогава обаче, по думите му, е изтекла много вода.

Председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев, който също е избран от социалистите и е в ямболската листа, отправи критики към управлението на ГЕРБ изтъквайки, че е много тежко, когато българският елит е толкова малограмотен.
„Време е да разберем, че културата е национална сигурност и отговорна за бъдещето", посочи председателят на Агенция „София прес".

Директорът на болница „Шейново" Таня Андреева - Райнова, също издигната за депутат от гражданската квота на БСП, посочи, че една от причините да отговори на поканата на социалистите, е фактът, че по време на дейността си като управител на болничното заведение, е срещала подкрепа единствено от представителите на БСП в местния парламент, а е била подложена на натиск от представителите на ГЕРБ.

Тя набеляза едни от основните проблеми в политиката на здравеопазването на вече бившите управляващи, сред които пълния блокаж на системата за спешна помощ, абсурдното, по думите й, връщане на 40 млн. лв. от здравни вноски във фиска, методиката за финансиране на болниците от страна на Здравната каса. „Според тази методика Здравната каса предвижда през ноември и декември в „Шейново" да не се роди нито едно дете", изтъкна Райнова.

Бившият депутат, влязъл в 41-вия парламент от листата на РЗС, станал след това независим, Георги Терзийски сега си поставя амбицията да стане част от 42-то НС, но този път, издигнат от БСП. По думите му управлението на ГЕРБ е довело българските граждани до борба за физическо оцеляване.

Световният шампион по бокс Детелин Далаклиев също се бори за депутатско място, издигнат от гражданската квота на БСП. Редом до него застава и друг наш изтъкнат спортист - двукратният олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков.

Икономистът Петър Чобанов е също едно от предложенията за представител на гражданите в депутатските листи на партията.
Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че той е създателят на първия антикризистен план през 2008 г., който за съжаление е работил само до лятото на 2009 г.