Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНР.

"Всички чакат третия мандат и както всички чакат третия мандат, има вече партии, които определено се заявиха като желаещи да го получат и на другия ден всички останали казват, че няма да участват", коментира тя.

По думите на вицепрезидента има голяма опасност от много сериозна политическа криза. Йотова предупреди, че може да се стигне до това страната ни да не успее да се справи с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), с оперативните програми и с други важни решения, които предстои да бъдат взети.

Тошко Йорданов разстила неутрален терен за третия мандат

Тошко Йорданов разстила неутрален терен за третия мандат

Няма верен ход за излизане от кризата, защото средата е шизофренна

Тя направи коментара си в Белоградчик, където гостува за празника на града.

По-късно информация за визитата й беше оповестена и от пресцентъра на президентството. По думите й България има нужда от стабилно правителство с ясна управленска програма. "Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки", коментира тя. Според нея политическата криза в страната се отразява най-вече най-вече върху местната власт и гражданите. "Колкото и да са амбициозни кметовете, дейността им е много зависима от националната власт", смята вицепрезидентът. Илияна Йотова призовава за законодателни промени, които да разширят правомощията на местната власт.

анкета

Ще роди ли кабинет 50-то НС?

Виж резултати

Да, трябва 22.1%

Да, победителят е ясен 9.6%

Все ще сглобят нещо 16.6%

Третият мандат е ключът 5.5%

Надежда всяка оставете 46.3%

А ето и част от обръщението й към жителите на Белоградчик по повод днешния им празник: "Вярвам във възхода на Северозапада. През последните години се написаха много стратегии за този край, но техният успех е обратнопропорционален на резултатите. Вярвам в разцвета на вашия край не заради стратегиите в папки, а заради всички вас, вашето родолюбие и трудолюбие."

Йотова похвали кмета Боян Минков и общинското ръководство за амбицията и енергията да развиват Белоградчик. По-късно тя откри изложбата на Ваня Ставрева "Картички с истории от Видин и Белоградчик" с колекция от над 100 пощенски картички с изгледи от Видин и Белоградчик от края на XIX в. до средата ХХ в.