46% от пловдивчаните с право на глас имат намерение да се разходят в неделя до изборните секции и да дадат своя глас на предстоящите местни избори.

Твърдо с позиция да не гласуват са 20% от жителите на Града на тепетата, като 16% се колебаят и са по-скоро да се откажат от правото си на глас. Срещу тях стоят 13%, които са по-скоро склонни да отидат до урните.

Това показват последните замервания на общественото мнение, направено от „Барометър България". Социологическото проучване е съсредоточено върху 4 града в страната - Пловдив, Русе, София, Стара Загора.

Според проучването настоящия кмет Иван Тотев, избран с гласовете на ГЕРБ, губи надпреварата от издигнатия от Патриотичния фронт и бивш кмет на града Славчо Атанасов. Патриотът взима 27% от гласовете срещу 23.2% за Иван Тотев.

В проучването Дани Каназирева, издигната от Съюз за Пловдив, се нарежда на трето място с 8.2% подкрепа, Здравко Димитров от РБ е на пето място с 4%, а на четвърто място се нарежда кандидатурата на БСП Георги Гергов.

Прави впечатление, че Тотев, Атанасов и Каназирева печелят привърженици в месеца на предизборната кампания, като са си увеличили процента гласували от между 2.5 и 4%. Кандидат-кметът, който губи подкрепа е Здравко Димитров, издигнат от Реформаторския блок.

Прави впечатление, че повечето кандидати губят подкрепа в последния месец на предизборна кампания. Изключение правят Патриотите и ВМРО.

На въпрос ако се стигне до балотаж 38% от пловдивчаните ще подкрепят Славчо Атанасов, 31.2 % Иван Тотев, а 30.8% категорично отказват да гласуват.

По отношение на подкрепата за листите на общинските съветници ГЕРБ печели 30.1%, Патриотичният фронт - 20%, БСП - 10%.

Русе:

Русенци ще бъдат по-активни в изборния ден - 51.8% от гражданите на българската Виена смятат да гласуват, като категорично само 9.5% декларират, че няма да го направят. Само един процент е разликата между колебаещите се в двете посоки - по-скоро биха гласували са 15.7, а по-скоро не биха гласували са 14.5%.

Пламен Стоилов с 27.6% води в Русе, следван от Искрен Веселинов на Патриотите и ВМРО с 24.1% Трети е кандидатът на БСП Божидар Йотов с 16.2% подкрепа. Прави впечатление, че Веселинов губи подкрепа в последния месец, за разлика от кандидатът на патриотите, който трупа актив в предизборната кампания.

Ако има втори тур Искрен Веселинов би получил 40.5% от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Пламен Стоилов 32.4%, което е значително по-малко натрупване на свободни гласове.

По отношение на листите за общински съветници ГЕРБ също губи подкрепа и в неделя 22.5% ще пуснат гласа си за тях. На второ място ще бъде подкрепена листата на БСП с 12.5%, а листата на Патриотите - ВМРО ще бъде избрана от 10.%.

София:

45.3% от софиянците ще гласуват на изборите в неделя. Едва 10.4% категорично заявяват, че няма да си направят този труд. 20.8% са склонни да отидат до изборните урни, а малко над 21% по-скоро няма да гласуват.

Кандидатът на ГРЕБ и настоящ кмет води в подкрепата убедително с 41%. На второ място се нарежда кандидатът на Реформаторския блок Вили Лилков с 13.4%, следван веднага от кандидатът на БСП Михаил Мирчев с 13%.

Прави впечатление, че всички кандидат кметове до тук губят от подкрепата, декларирана преди един месец. От кандидатите единствено набират подкрепа Георги Кадиев постигайки към настоящия момент 10.8% и Ангел Джамбазки с 7.8%. Все още 7.15 от столичаните не са решили за кого ад дадат гласа си.

При едно провеждане на втори тур в София Йорданка Фандъкова се яви срещу Вили Лилков разпределението на гласовете ще е 50.4% срещу 26.35 и 23.3%, които няма да гласуват. Ако Михаил Мирчев се изправи срещу кметицата на ГЕРБ разпределението ще е: 61.4% за Фандъкова, 20.5% за Мирчев и 18.1%, които няма да гласуват.

Подкрепата за листите на общинските съветници следва гласовете на подкрепата за кандидат-кмет.

Стара Загора:

39.7% от старозагорци ще гласуват в неделя, срещу 14.3%, които няма да го направя.

За Живко Тодоров от ГЕРБ биха гласували 32,2% и той продължава да води, въпреки отбелязания спад на подкрепата.

Стефан Шишков - кандидат на БСП, събира подкрепа от 17.3%. И в Стара Загора Антон Андонов от ВМРО е единственият, който бележи ръст с 3%, като през октомври 10,3% от анкетираните жители заявяват, че ще гласуват за него.