Андрей Иванов пожела да бъде освободен от длъжността председател на Столичния общински съвет, обяви заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на извънредна пресконференция на Изпълнителната комисия на партията.

Той изтъкна, че не става въпрос за политическо решение на комисията и че шефът на общинския съвет е пожелал да се оттегли сам.

Решението за бъдещето на Иванов в общинския съвет се очакваше след заседанието на комисията, провело се снощи в резиденция „Бояна".
От управляващата партия обаче запазиха пълно мълчание и обявиха решенията си от там рано тази сутрин.

Цветанов подчерта, че не се налагат кадрови промени в партия ГЕРБ в София град. Иванов запазва поста си като лидер на софийската организация на партията.

Не стана ясно, защо Иванов запазва партийния пост, тъй като Цветанов не му даде да отговори на този въпрос, настоявайки: „Да концентрираме вниманието си върху смислени въпроси."

Като причина за решението си Иванов определи медийните публикации по негов адрес, но отрече те да са истина.  Оставката му според министър Цветанов обаче не трябва да се тълкува като медиен натиск.

По повод обвиненията в медиите Иванов коментира, че самият въпрос да е продавал общински имот е несъстоятелен и поясни: „Аз не продавам нищо, а само подписвам колективни решения на Столичния общински съвет".

Той беше категоричен, че нищо от обявеното от медиите не е причина да подаде оставка. Припомняме, според разследване, направено от РЗС, Иванов в съучастие със съпругата си е участвал в корупционни схеми за покупко-продажба на недвижими имоти. По-рано партията на Янев изнесе и други скандални данни за имотното състояние на Иванов, които бяха публикувани в редица медии.

Цветанов подчерта, че на срещата вчера премиера не е било коментирано нищо, свързано с дейността на Иванов в СОС. От своя страна Иванов сподели, че  в личен план и в семеен план му е дошло малко повече.

По въпроса дали има война на лобита в СОС той каза, че няма представа. Нямам мои хора, ние сме екип, отсече Иванов.

Вицепремиерът съобщи и кой ще наследи Андрей Иванов като председател на общинския съвет в София.
Това е Елен Герджиков, когото определи за сериозен човек с огромен потенциал. Цветанов похвали работата на Герджиков в предизборната кампания на управляващата партия и приноса му за представянето на ГЕРБ на местните и президентските избори. Новият избор на ГЕРБ за председател на СОС ще бъде представен пред общинските съветници по-късно днес.


В късния следобед новият шеф на СОС Герджиков влиза в централата на ГЕРБ, където се проведе закрито заседание на общинските съветници, с участието на вицепремиера Цветанов и кмета Фандъкова