Лидерът на СДС Емил Кабаиванов съобщи, че той самият няма да бъде в листите на партията за изборите на 12 май.

По думите му, като председател на партията той имал по-важни ангажименти, като това да обиколи всички 31 избирателни района и да помага на колегите си от избирателните райони.

На извънредна пресконференция председателят на СДС обяви, че Националният съвет на партията (НС) е одобрил всички досегашни споразумения с останалите 4 партии за изборите и даде мандат до края на седмицата за разговори с евентуални нови партньори.

Националният съвет също така е одобрил схемата за определяне на листите за народни представители, които ще бъдат окончателно ясни във вторник.
Емил Кабаиванов обеща, че основен принцип за определяне на хората, които ще попаднат в листите, ще бъдат личните качества на кандидатите, като НС е гласувал в много от листите да попаднат хора от гражданска квота.
„Това ще бъдат утвърдени хора с десни убеждения, известни в регионите, от които ще бъдат издигнати - лекари, адвокати и др.", посочи председателят на СДС.

Той бе попитан какъв избор ще направи партията му, ако влезе в следващото Народно събрание и трябва да решава дали да подкрепи БСП или ГЕРБ за съставяне на правителство. Кабаиванов категорично каза „не" на варианта СДС да подкрепи социалистите, тъй като тази партия е традиционен враг.

За ГЕРБ обаче лидерът на СДС не даде категоричен отговор, а само каза, че няма да подкрепят „никого изведнъж". По думите му ще бъде разгледан съставът на 42-рото НС, ще се проведат разговори и тогава ще се решава.

Кабаиванов получи директен въпрос дали ще подаде оставка, ако СДС не влезе в следващото Народно събрание. „Председателят носи цялата отговорност, ще Ви отговоря на този въпрос на 13 май, но аз съм убеден, че ще влезем", изтъкна лидерът на СДС.