Ивайло Калфин защити опонента си на предстоящите избори Меглена Кунева от нападките на Волен Сидеров - също кандидат за президент.

„За пореден път лидерът на партия Атака Волен Сидеров върши мръсната работа на ГЕРБ, а там някой се страхува от г-жа Кунева".

Така Калфин коментира пред журналисти във Видин идеята, обявена от Сидеров за подписка в парламента за недопускане на Меглена Кунева до президентските избори.

„Мисля, че всеки, който има какво да каже, трябва да има право и възможност да участва на изборите. Надявам се Сидеров да не събере 48 подписа сред депутатите", допълни Калфин.

По повод идващите избори евродепутатът подчерта още, че в тричленните ръководства на ОИК от 264 общини в 65 са включени единствено представители на ГЕРБ.

„Това е червена лампа, никога досега не е имало такава монополизация на ОИК от страна на една партия", подчерта Калфин.

Той коментира още, че ако управляващите реализират идеята си да затворят парламента преди изборите, то скандалът  ще има не само национален, но и международен отзвук и реакция. „Това е абсурдна идея за една демокрация, ако България все още може да се нарече такава", добави Калфин.

По повод визитата си във Видинска област Калфин заяви, че най-силно се вижда дискриминацията на гражданите от малките, отдалечени населени места".

Той определи като абсурдно твърдението, че България се справя с кризата отлично. По думите му ако се сравни ръстът на безработицата и останалите икономически показатели, у нас се проявяват изключително тежки процеси и е въпрос на време те да доведат до социални експлозии.