В някои населени места кметовете отказвали проверки за незаконни регистрации на постоянен или настоящ адрес, извършени във връзка с предстоящите местни избори. Това се разбра от думите на регионалния министър Лиляна Павлова в отговор на въпрос на реформатора Петър Славов.

Приетите в края на юли промени в Закона за гражданската регистрация дали допълнителни ангажименти за проверки на МРРБ, но не и правомощия на МРРБ и в частност на ГРАО да извършва контрол.

Павлова напомни, че общините имали за задача да формират комисии, в които да участват представители на ГРАО, на МВР и други компетентни органи, които да направят проверки на извършените масово пререгистрации на граждани.

По думите на Павлова на тези места, на които кметовете отказали да правят такъв тип проверки, чрез областните управители от ГРАО са направили проверки, въпреки нежеланието на кметовете.

Проверените лица, които били регистрирани в последния момент преди крайния срок, наистина обхванали множество на брой пререгистрации, но само 1774 броя от тях касаели неспазването на закона. "На всички останали места е видимо, че е предизборно и е в по-голям мащаб, но законът е спазен", подчерта Павлова.

По тази причина тя призова народните представители да мислят върху кардинални промени в Закона за гражданската регистрация и в Изборния кодекс.

Установена е и често срещана практика - регистрацията на граждани на земеделска земя.

Към 15 септември 534 000 лица са заличени от изборните списъци, защото не отговаряли изцяло на принципа на уседналост, тъй като живеят в чужбина. Те имат право да гласуват само в националния референдум.

Според реформатора Петър Славов е обезпокоително, че има населени места, в които кметовете са отказали проверките. Имало е кметове, които вероятно са нарушили закона, подчерта той.

Славов припомни и представени пред депутатите данни, според които в периода 1 май 2014 - 30 април 2015г. са извършени много на брой от т.нар. изборни регистрации: 59 300 броя по постоянен адрес, близо 130 000 броя по настоящ адрес или общо близо 180 000 пререгистрации.