„Дошъл е краят на политическото инженерство. Време е за ясно осъзнаване на необходимостта от консолидация, от обединяване на десницата. Каквато и да е била форма на коалиция или слепяване на частите от нещо счупено, няма да сработи", заяви Надежда Нейнски, която взе участие в първото заседание на партия „Синьо единство" след изборите.

Според нея достатъчно дълго хората са наблюдавали политически театър, в който тези с 2,5% заявяват, че са по-големи от онези с 2% доверие.

„Десните избиратели от години стискаха зъби, но на тези избори по безапелационен начин изтриха всичко", обобщи Нейнски. Позицията на Синьо единство е, че най-важното нещо на този етап е обединението и подписването под единна платформа.
Тя е най-сериозният политически документ, върху който може да стъпи, за да се стигне до вливането и създаването на една формация, изтъкна Нейнски. По думите й единната формация създава сигурност и прогнозируемост.

„Във всяка коалиция хората вече виждат комбинация от интереси, които не са техните интереси, а интересите на елита", обясни Нейнски. Според нея трябва да се излезе от статуквото и да се предложи нещо стабилно.

Според Синьо единство страната ни днес има спешна нужда от възстановяване на демократичните практики, работещи институции, върховенство на народа, стабилност и растеж на икономиката и повишаване на стандарта на живот на българите. Това са основни техни цели и принципи, които ГЕРБ са унищожили по време на своето псевдодясно управление, гласи позицията на Синьо единство.

Бившите управляващи са впрегнали сериозни усилия да унищожат сериозната десница, като по този начин са отворили пътя към властта на БСП и ДПС, добавят от Синьо Единство и настояват, че ще бъдат категорична извънпарламентарна опозиция на нова тройна коалиция. Синьо Единство категорично стои зад подписаната на 20 януари 2013 година заедно с ДСБ единна платформа и препотвърждаване ангажиментите си в нея.
Вратата е широка отворена и пред останалите считащи се за десни партии да сторят същото, ако наистина искат обединение.

По думите на председателя на Синьо Единство Христо Панчуговима има един единствен път за разговори и консолидация и той е на масата. Всичко останало е несериозно, а виртуалните представи за десница са доказали своята несъстоятелно, уточниха от Синьо Единство, визирайки намеренията на Любен Дилов-син за обединение и създаване на нова дясна сила чрез интернет.
Надежда Нейнски категорично настоя, че е убедена в смислеността на партийната платформа, която не е случила преди изборите, но има голямо бъдеще.

Убедена съм, че обстоятелствата ще наложат на всички нас нов дневен ред, не се вадя пред скоби - всеки е бил част от разделението и разочарованието, коментира тя. Под предлог „в името на демокрацията" или „в името на народа" избирателите повече няма да оправдаят слепвания и коалиции. „Народът не е глупав и лековерен, това, което наричахме лековерност, всъщност е неговата мъдрост и вразумяване. Очевидно то не стана и той даде своята безапелационна оценка", коментира Нейнски.

„Ако не беше трагедия, щяхме да го наречем комедия", добави тя. Според нея е очевидно присъствието на многото лидери и претенции, но електоратът е изчезнал.
Трябва да покажем смирение пред хората, за да се решат да гласуват дори за БПС, значи са изключително обидени, завърши Нейнски.