При обработени 99,27% секционни протоколи ГЕРБ печели изборите с 30,74%, обяви на пресконференция ЦИК.
Втори с 27,06% са Коалиция за България.

В 42-то Народно събрание място намират още ДПС с 10,46% и Атака със 7.39%.

51.33% избирателна активност към 21 часа в деня на вота обяви ЦИК

Макар ЦИК да не обявяват процентите на колко депутатски места съответстват, социолозите дават следните прогнози.

Според някои е възможен пълен паритет в 42 НС, тъй като ГЕРБ получава 97 мандата, БСДП - 85, ДПС - 35 и Атака - 23.
По този начин двете вероятни коалиции ГЕРБ - Атака и БСП - ДПС събират по 120 гласа.

Според „Алфа Рисърч" депутатски мандати ще бъдат разпределени по следния начин:
96 за ГЕРБ, 83 за БСП, 39 - за ДПС и 22-ма за Атака
Според „Сова Харис" депутатите в бъдещия парламент ще са разпределени така:
ГЕРБ - 98, БСП - 80, ДПС - 39 и Атака - 23-ма депутати.

Най-близо до изборната бариера от 4% с 3,75% остава Националният фронт за спасение на България, следван от Движение „България на гражданите" с 3,26% избирателна подкрепа.
Все още говорителят на ЦИК Ралица Негенцова не пожела категорично да отхвърли възможността партията на Валери Симеонов - НФСБ, да натрупа толкова гласове от чужбина, че да прескочи 4 %-ната бариера. На бургаската формация й трябват около 16 хиляди гласа, за да влезе като пета в НС.

Протоколите от чужбина към 15 часа днес са обработени на 72%.
Най-много гласували от българите извън страната имат ДПС с 41,3%, следвани от ГЕРБ с 24,52%. Коалиция за България е трета с 5.85%, а Атака взима 3.25%.

9 коалиции или партии прескачат бариерата от 1% и това са НФСБ, Център Свобода и достойнство, България на гражданите, СДС, ВМРО, Лидер, ДСБ, РЗС и Глас народен.
Субсидии от по 12 лева на глас обаче ще получат само 6 партии, тъй като коалициите нямат право на това.



До четвъртък е крайният срок, в който ЦИК трябва да обяви окончателните резултати на 100% обработени протоколи от България и чужбина и да оповести разпределението по мандати.
В еднодневен срок след това оповестяване партиите трябва да посочат водачите на листи в съответните МИР и от кой от тях ще изберат да влезе в парламента.

До неделя ЦИК от своя страна трябва да публикува окончателния състав на 42-то НС по имена.

Към комисията не са постъпили достатъчно съществени сигнали за нарушения, които да дадат повод на дадена партия да пожелае касиране на вота, но все пак това е решение изцяло на партиите.

Предварителни сметки, сравнено с 2009-та:
ГЕРБ губи 600 хил. гласа
БСП прибавя нови 100 хил.
Още...

В изявленията си веднага след обявяването на първите неофициални резултати и на пресконференциите след това, партиите обявиха, че ГЕРБ е спечелила "служебна победа", вотът е бил фалшифициран и няма да се коалират с тях. Много от партиите настояха за касиране на вота.

Краят на изборния ден снощи отново бе съпътстван от скандали след разктитието за 350 000-те бюлетини в костинбродската печатница в деня за размисъл. Изборният ден бе обявен за приключил от ЦИК с повече от 2 часа закъснение. Австрийската фирма СОРА, наета за паралелното преброяване съобщи, че сайтът й е станал обект на хакерска атака и също обяви резултатите си с голямо закъснение.

Протестът на стотици недоволни пред НДК доведе до сблъсъци с полицията. Членове на "Другата България" успяха да проникнат в международния пресцентър.

Не е възможна коалиция реално между ГЕРБ и БСП, заяви социологът от „Галъп" Кънчо Стойчев.
Политологът Димитър Аврамов коментира, че една коалиция между ГЕРБ и БСП би била политически „нехигиенична".
Като цяло коментаторите са на мнение, че парламентът е твърде поляризиран и ще е много трудно сформиране на работещо правителство. Една от причините е това, че Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ има твърде отрицателно отношение към националистите, което прави коалицията ГЕРБ - Атака доста невъзможна.