Партията на варненския бизнесмен Веселин Марешки "Либерален Алианс" ще бъде трета политическа сила след изборите. Това показва изследване на варненската социологическа агенция "Бухал", поръчано от самия Марешки. Според него партията му ще получи подкрепа от над 10% от гласовете, съобщава БНТ.

Като свои приоритети варненският бизнесмен посочи здравеопазването, социалната политика и икономическата среда.

Веселин Марешки, който е собственик на 200 аптеки, обяви, че се съюзява за изборите с партията "Обединена социалдемокрация" на икономиста Кольо Парамов. Той е бил главен ревизор на БНБ, а за кратко и съветник на Бойко Борисов, припомня БНР.

Марешки не изключи и възможността за коалиция след изборите.

"Формацията, която е получила най-много гласове, трябва да й се даде шанс, а така е и по закон - първа да се опита да формира правителство. Ако тази формация, която към днешна дата е ГЕРБ, е съгласна с трите наши приоритета - здравеопазване, социални дейности и бизнес среда и това, което те самите казват, че отчитат като леки техни пропуски, ние няма да подкрепяме, а ще направим едно равноправно правителство, където обаче ще си носим отговорността само за нашите сектори", подчерта Веселин Марешки.

Лидерът на ПП "Либерален Алианс" обеща, че ако участва в следващото управление, пенсиите ще бъдат индексирани с 20 процента.

Той обясни, че парите ще дойдат „оттам, откъдето не стигат парите във варненския бюджет, в държавния бюджет и в бюджета на всяка една община в България. Това са пари, които изчезват в корупционни схеми и влизат в джобовете на определени хора".

„Нашата програма е няколко човека във Варна и примерно 1000 в България - малко по-бедни, но повече пари в държавния бюджет за социално слабите, т.е. точно тази социална справедливост, за която всички говорят, точно по този начин", обясни фармацевтичния бос.