Правят се опити за скрита приватизация на Сребърния фонд. Това заяви на брифинг в парламента Емилия Масларова. Тя отправи и няколко въпроса към финансовия министър Симеон Дянков, който е и управител на УС на фонда.

Направени ли са дългосрочни програми и мерки как да се използва фонда, използвани ли са всички средства, които законът дава, за да говорим, че има ниска доходност, попита бившият социален министър.

Когато си използвал само и единствено нисколихвен депозит в БНБ, а не си използвал възможността за депозити в други банки с други лихвени проценти, в акции, в облигации в други банки в други страни членки от ЕС, ти не можеш заради едно твое бездействие, да кажеш, че този фонд е неефективен, изтъкна Масларова.

Тя е против удължаването на срока за ползване на парите от него до 2028 година. Емилия Масларова припомни, че когато е създаван закона за Сребърния фонд са направени разчети, че парите от него ще са нужни през 2018 година. Припомняме, вчера от КНСБ лансираха идеята този срок да се удължи до 2028.

Тя не приема мотива, че това се налага заради увеличаването на пенсионната възраст с 4 месеца на година и ще е нужна по-висока доходност.

Масларова упрекна ГЕРБ, че не са използвани всички възможности, които фондът предлага за по-висока доходност. В този фонд са четирима представителя на МФ в оглаве с министъра, 3 представителя на МТСП в оглаве с министъра, управителя на НОИ, подчерта тя. Сами разбирате, че тези, които управляват държавата, които правят разчетите, трябва много по-сериозно да го управляват, смята бившият социален министър.

Това, което се говори на този етап - за 30% от фонда да е в Държавни ценни книжа, които да се използват за българската икономика, де факто в една голяма степен отива да покрива външния дълг на България, отново не отиват за нуждите на фонда, коментира още Емилия Масларова.